επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων  
Ανήκει στη: Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σίνδος, 54101 Θεσσαλονίκη, Τ.Θ. 14561
Τηλέφωνο: 2310 791369
Φαξ: 2310 791360

Σχετικά επαγγέλματα
Τεχνολόγος τροφίμων

Γενικά στοιχεία:

Ο ρόλος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι., είναι να εκπαιδεύσει ικανά στελέχη εφαρμογής πάνω σε θέματα τεχνολογίας τροφίμων (από την πρώτη ύλη, μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος και τη συντήρηση του) και περιλαμβάνει όλες τις φάσεις της βιομηχανικής επεξεργασίας, μεταφορά, αποθήκευση και υγιεινή για όλα τα προϊόντα τροφίμων και ποτών.
Η Τεχνολογία Τροφίμων προέρχεται από την επιστήμη των τροφίμων και ορίζεται ως η εφαρμογή της επιστήμης και των αρχών της μηχανικής και διεργασιών για την επεξεργασία, συσκευασία, αποθήκευση, διανομή και τη διάθεση των τροφίμων. Κατά τα άλλα ασχολείται με την συντηρησιμότητα των τροφίμων.

Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο του κλάδου της τεχνολογίας, στον οποίο, βιολογικές, φυσικές και μηχανικές επιστήμες χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της φύσης των τροφίμων, των αιτίων που προκαλούν τις αλλοιώσεις τους και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η επεξεργασία τους, με σκοπό την εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην παραγωγή, συντήρηση, συσκευασία, διανομή και χρήση ασφαλών, θρεπτικών και οργανοληπτικά αποδεκτών από τον καταναλωτή, τροφίμων. Έχει, επίσης, αποστολή να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.


Αντικείμενο σπουδών:

Εξάμηνο 1ο
Βιολογία, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Μαθηματικά Ι, Οργανική Χημεία, Πληροφορική I, Φυσική

Εξάμηνο 2ο
Αναλυτική Χημεία, Γενική και Ειδική Μικροβιολογία, Μαθηματικά II, Μηχανική Τροφίμων I, Πληροφορική II, Φυσικοχημεία Τροφίμων

Εξάμηνο 3ο
Βιοχημεία Τροφίμων, Επεξεργασία Τροφίμων I, Μηχανική Τροφίμων II, Μικροβιολογία Τροφίμων, Στατιστική για Tεχνολόγους Τροφίμων

Εξάμηνο 4ο
Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας, Ανάλυση Τροφίμων I, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Επεξεργασία Τροφίμων II, Χημεία Τροφίμων

Εξάμηνο 5ο
Ανάλυση Τροφίμων II, Διατροφή και Θρεπτική Αξία Τροφίμων, Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Ελαιολάδου - Λιπαρών Υλών, Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Φρούτων και Λαχανικών

Εξάμηνο 6ο
Marketing Τροφίμων, Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Αλιευμάτων, Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων, Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Σιτηρών

Εξάμηνο 7ο
Μελέτη και Σχεδιασμός Βιομηχανιών Τροφίμων, Προστασία Περιβάλλοντος και Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων, Σεμινάριο, Συσκευασία Τροφίμων, Υγιεινή και Ασφάλεια Βιομηχανιών Τροφίμων, Ομάδα A, Ομάδα B

Από τα παραπάνω μαθήματα της ομάδας Α' ο σπουδαστής πρέπει να επιλέξει οπωσδήποτε (1).
Από τα παραπάνω μαθήματα της ομάδας Β' ο σπουδαστής πρέπει να επιλέξει οπωσδήποτε (2).

Εξάμηνο 8ο
Πρακτική Άσκηση, Πτυχιακή Διατριβή


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της επιστήμης τροφίμων και τη διαδικασία της συντήρησης, επεξεργασίας και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων, της αξιοποίησης των υποπροϊόντων και συμμετέχουν στο βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των βιομηχανιών τροφίμων, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.


Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.food.teithe.gr/
 
επιστροφή