επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  
Ανήκει στη: Πολυτεχνική Σχολή
Πόλη: Λευκωσία
Διεύθυνση:
Τηλέφωνο: 22892250/51
Φαξ: 22892254

Σχετικά επαγγέλματα
Ηλεκτρολόγος μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Τεχνικός ασφαλείας δικτύων Η/Υ

Γενικά στοιχεία:

Στόχος του Τμήματος είναι η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας σε ένα περιβάλλον σύμπραξης και συνεργασίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ενθαρρύνεται η συνεργασία καθηγητών και φοιτητών με την εγχώρια και διεθνή βιομηχανία, με σκοπό τόσο την εφαρμογή της έρευνας όσο και την ολοκλήρωση των επαγγελματικών εμπειριών των φοιτητών. Ακόμη, μέσα από διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, το Τμήμα προσβλέπει στην ανάπτυξη ποικίλων δια-πανεπιστημιακών ανταλλαγών.

Το Τμήμα ΗΜΥ θα αρχίσει να δέχεται προπτυχιακούς και διδακτορικούs φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2003. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα προσφέρεται απο το
Σεπτέμβριο του 2004. Προσφέρει τα ακόλουθα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα:
1. Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
2. Πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών
3. Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
4. Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Μηχανικού Υπολογιστών
Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
Το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, το οποίο συνδυάζει μαθηματικές και φυσικές έννοιες με τις βασικές αρχές εφαρμοσμένης μηχανικής και υπολογιστών. Συμπεριλαμβάνει τομείς όπως συστήματα αυτοματοποίησης και ελέγχου, μικρο-ηλεκτρονικής, τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφοριών καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακά και αναλογικά ηλεκτρονικά συστήματα, οπτικο-ηλεκτρονικά συστήματα και βιοϊατρικές εφαρμογές.
Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός θα μπορεί να αναλάβει τον σχεδιασμό μοντέρνων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, μέσω ενσύρματων, ασύρματων και δορυφορικών διαζεύξεων, για μεταφορά φωνής, εικόνας, και δεδομένων. Θα μπορεί να ασχοληθεί με την παραγωγή και λειτουργία κλασσικών και ανανεώσιμων συστημάτων ενέργειας και για την αυτοματοποίηση και έλεγχο ρομποτικών, ηλεκτρονικών, και υπολογιστικών εφαρμογών σε εργοστάσια, οδικά δίκτυα κλπ. Θα μπορεί επίσης να ασχοληθεί με βιοϊατρική τεχνολογία, όπως συστήματα τομογραφίας, υπερήχων, λέιζερ, κλπ., σε εργαστήρια και νοσοκομεία.
Πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών
Οι φοιτητές θα αποκομίσουν γερές βάσεις στις αρχές και θεωρία της ηλεκτρολογίας, πληροφορικής και μαθηματικών. Οι γνώσεις που ο φοιτητής θα αποκομίσει από αυτό το πρόγραμμα θα έχουν εφαρμογή στο σχεδιασμό και έλεγχο υπολογιστικού υλικού (hardware), λογισμικού (software), και δικτύων.
Ένας μηχανικός υπολογιστών θα μπορεί να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό μικρό-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, συστημάτων επικοινωνιών και ελέγχου, και δημιουργία και ανάλυση δικτύων πολλαπλών υπολογιστών. Θα μπορεί ακόμα να συμμετέχει στον προγραμματισμό λογισμικού, με εφαρμογές στην τεχνητή νοημοσύνη, ευφυή συστήματα, βάσεις δεδομένων, συστήματα πραγματικού χρόνου και ρομποτική.
Πρόγραμμα Σπουδών


Αντικείμενο σπουδών:

Τα προγράμματα σπουδών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι σχεδιασμένα με βάση τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Παρέχουν στους φοιτητές τόσο τις απαραίτητες βάσεις που απαιτούνται για την κατάρτιση ολοκληρωμένων επιστημόνων, όσο και την ευελιξία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους με εξειδικευμένα θέματα δικού τους ενδιαφέροντος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα μαθήματα επιλογής, που επιτρέπουν στον φοιτητή όχι μόνο να επιλέξει την ειδικότητα που αρμόζει στα δικά του ενδιαφέροντα αλλά και να παρακολουθήσει μαθήματα από άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου ή από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Στο πρώτο και δεύτερο ακαδημαϊκό έτος τα προγράμματα σπουδών των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι κοινά, και δομημένα έτσι ώστε να παρέχουν στους φοιτητές τις βασικές αρχές της ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών. Μέχρι το τέλος του 2ου ακαδημαϊκού έτους, οι φοιτητές θα επιλέγουν, αφού συμβουλευθούν τον ακαδημαϊκό τους σύμβουλο, να προχωρήσουν είτε στο πρόγραμμα Μηχανικών Υπολογιστών είτε στο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, με μια ξεχωριστή και εξειδικευμένη σειρά μαθημάτων, που θα εμβαθύνουν στα θέματα του ενδιαφέροντός τους.
Στο τέταρτο ακαδημαϊκό έτος οι φοιτητές θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τις σειρές μαθημάτων τους από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών περιοχών. Αυτή η ελευθερία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις επιλογές τους σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και ανάγκες. Θα μπορούν έτσι να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή. Το τέταρτο έτος περιλαμβάνει επίσης Διπλωματική εργασία, στην οποία ζητείται από τους φοιτητές να διεκπεραιώσουν ερευνητική εργασία, με θέμα της δικής τους προτίμησης, που να προέρχεται είτε από τον χώρο του Πανεπιστημίου είτε από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς και βιομηχανίες.
Γνωστικές Περιοχές
Συστήματα Επικοινωνίας και Δίκτυα
Τεχνολογία Βιοϊατρικών Συστημάτων
Τεχνολογία Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ευφυή Συστήματα και Αυτοματοποίηση
Κύματα, Κεραίες, και Οπτική
Συστήματα Υλικού (Hardware) Υπολογιστών
Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Προσομοίωση και Τεχνολογία Λογισμικού


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις: 1. Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
2. Πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Για την άσκηση του επαγγέλματος, οι πτυχιούχοι των τμημάτων χρειάζονται άδεια άσκησης Επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε. (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας).
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα:
σε υπουργεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε Οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Τράπεζες,
ως Μηχανικοί Η/Υ, Διαχειριστές Δικτύων, Αναλυτές Προγραμματιστές Συστημάτων, Μελετητές Τεχνικοί Συστημάτων Η/Υ, Σύμβουλοι Πληροφορικής και Επικοινωνιών,
σε τεχνικές εταιρείες, στην βιομηχανία Ηλεκτρονικών Κατασκευών, στις Τηλεπικοινωνίες, σε Υπολογιστικά Συστήματα,
ως Ερευνητές σε Προγράμματα των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση,
ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους Τεχνικό Γραφείο.


Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ucy.ac.cy/fengG/DepartmentsG/ECEG/eceg.html
 
επιστροφή