επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Επιστήμης των Υλικών  
Ανήκει στη: Σχολή Θετικών Επιστημών
Πόλη: Πάτρα
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 26500 Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610 996358
Φαξ: 2610 996358

Γενικά στοιχεία:

Ο όρος Επιστήμη των Υλικών περιλαμβάνει την επιστημονική μελέτη, πειραματική και θεωρητική, της δομής και των ιδιοτήτων της συμπυκνωμένης ύλης στις διάφορες μορφές της, το σχεδιασμό και τη χημική σύνθεση μορφών με βελτιωμένες ιδιότητες σε σχέση με συγκεκριμένες χρήσεις και εφαρμογές καθώς και την αναζήτηση και σύνθεση νέων μορφών μοριακής οργάνωσης της ύλης.
Η επιστήμη των Υλικών είναι διεπιστημονική περιοχή, στην οποία συναντώνται ευρύτατοι τομείς των βασικών θετικών επιστημών. Αυτοί είναι κατά κύριο λόγο της Φυσικής και της Χημείας, ειδικότερες περιοχές της Βιολογίας και της Γεωλογίας ενώ τα Μαθηματικά αποτελούν το εργαλείο ποσοτικής έκφρασης των φυσικών νόμων που διέπουν τη συμπεριφορά της ύλης. Κεντρικό θέμα της επιστήμης των υλικών αποτελεί η κατανόηση της δομής της ύλης σε ατομική και μοριακή κλίμακα, γιατί από αυτήν εξαρτώνται οι φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρονται για τεχνολογικές εφαρμογές.

Το νέο αυτό Τμήμα έχει ως αποστολή:
να προάγει την Επιστήμη των Υλικών με τη θεωρητική και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα,
να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη και
να καταρτίζει επιστήμονες που θα ασχοληθούν στους τομείς των τεχνολογικών και βιοϊατρικών εφαρμογών της επιστήμης των υλικών του σχεδιασμού, παραγωγής και φυσικοχημικού ελέγχου των υλικών, της εκπαίδευσης στις θετικές επιστήμες και της έρευνας στην επιστήμη και την τεχνολογία των προηγμένων υλικών.

Οι ερευνητικές κατευθύνσεις του Τμήματος εντοπίζονται στους εξής τομείς:
των μοριακών υλικών,
των βιο-υλικών και
των μικρο- & νανο-φασικών υλικών.


Αντικείμενο σπουδών:

Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών διαρκούν 8 εξάμηνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Όλα τα προσφερόμενα μαθήματα διαρκούν ένα εξάμηνο και διακρίνονται σε Υποχρεωτικά και Επιλογής. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν διδασκαλία, φροντιστήρια και εργαστηριακές ασκήσεις. Και για τις δύο κατηγορίες μαθημάτων ισχύουν οι εξής κανόνες:
- Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας και δύο εβδομάδες εξετάσεων. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος των 4/5 των προβλαπόμενων στο πρόγραμμα ωρών, το μάιημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε.
- Ο φοιτητής πρέπει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που προβλάπονται σε ένα μάθημα και να λάβει προβιβάσιμο βαθμό, ώστε να θεωρηθεί ότι παρακολούθησε με επιτυχία το μάθημα αυτό. Σε περίπτωση αποτυχίας ο φοιτητής υποχρεούται να επανεγγραφεί στο μάθημα την επόμενη περίοδο που θα προσφερθεί και να το παρακολουθήσει εξ αρχής.

Ο φοιτητής μπορεί να δηλώσει επιπλέον μαθήματα επιλογής πέραν του αριθμού μαθημάτων που προβλέπονται. Εν τούτοις στο τέλος θα πρέπει να προσδιορίσει ποια από τα επιπλέον μαθήματα δεν επιθυμεί να συνυπολογιστούν στον καθορισμό του μέσου όρου βαθμολογίας έτους και επομένως βαθμού πτυχίου. Ο φοιτητής υποχρεούται να εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα που δηλώνει.Τα μαθήματα κάθε έτου διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλογής. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και εργαστηριακή εξάσκηση των φοιτητών.

Εξάμηνο Ι

Βιολογία Κυττάρου Ι, Γεωλογία, Μαθηματικά Ι, Πληροφορική Ι, Φυσική Ι, Χημεία Ι, Εργαστηριακή-τεχνική κατάρτιση

Εξάμηνο ΙΙ

Επιστήμη Υλικών Ι, Μαθηματικά ΙΙ, Στατιστική και Πιθανότητες
Φυσική ΙΙ, Χημεία ΙΙ

Εξάμηνο ΙΙΙ, 
Βιολογία Κυττάρου ΙΙ, Επιστήμη Υλικών ΙΙ, Μαθηματικά ΙΙΙ, Φυσική ΙΙΙ, Χημεία ΙΙΙ

Εξάμηνο ΙV

Επιστήμη Υλικών ΙIΙ, Μαθηματικά ΙV, Φυσική ΙV, Πληροφορική ΙΙ, Φυσικοχημεία Ι, Επιλογή (συνολικά μέχρι 5 )

Εξάμηνο V

Επιστήμη Υλικών ΙV, Κβαντική Φυσική, Ορυκτολογία, Φυσικοχημεία ΙΙ, Επιλογή (συνολικά μέχρι 10)

Εξάμηνο VΙ

Επιστήμη Υλικών V, Κβαντική Χημεία, Στατιστική Φυσική, Υλικά και περιβάλλον, Επιλογή (συνολικά μέχρι 10 )

Εξάμηνο VΙΙ

Ειδικά θέματα επιστήμης υλικών, Διπλωματική εργασία, Επιλογή (συνολικά μέχρι 14)

Εξάμηνο VΙΙΙ

Σεμινάριο επιστήμης υλικών, Διπλωματική εργασία, Επιλογή (συνολικά μέχρι 12 )

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Βιομοριακή Επιστήμη, Βιοϋλικά ειδικών εφαρμογών, Ειδικά θέματα θερμοδυναμικής και στατιστικής μηχανικής, Εισαγωγή στη επιστήμη των διεπιφανειών, Ημιαγωγοί, Κατασκευή και χαρακτηρισμός μονοκρυστάλλων, Κατασκευή και χαρακτηρισμός λεπτών υμενίων, Κεραμικά, Κρυσταλλογραφία, Μέθοδοι παραγωγής και μορφοποίησης των υλικών, Μεταλλουργία – μεταλλογνωσία, Μηχανική και μικρομηχανική των υλικών, Μικροηλεκτρονική, Μικρο- & νανο-φασικά υλικά ειδικών εφαρμογών, Μοριακές υπολογιστικές προσομοιώσεις, Πολυμερή και ελαστομερή, Πρώτες ύλες, Σύνθετα υλικά, Υγροκρυσταλλικά υλικά, Υλικά κατασκευών, Φασματοσκοπικές μέθοδοι μελέτης των υλικών, Φυσική και Χημεία της στερεάς κατάστασης, Φυσική των υγρών, Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, Διοίκηση, Ιστορία της Επιστήμης, Οικονομικά, Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία της Επιστήμης


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα εκφράζεται με την κλίμακα 0 έως 10 συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του κλασματικού μέρους. Βάση επιτυχίας είναι ο βαθμός 5.

Ο βαθμός του έτους προσιορίζεται σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες:
- Ο φοιτητής θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα του έτους καθώς και τον αντίστοιχο ελάχιστο αριθμό μαθημάτων επιλογής.
- Για τον υπολογισμό του βαθμού έτους, ο βαθμός κάθε μαθήματος πολλαπλασιάζεται επί ένα συντελεστή βαρύτητας που ταυτίζεται με τον αριθμό των διακτικών μονάδων των μαθημάτων του έτους. Ο μέσος όρος που προκύπτει αποτελέι το βαθμό έτους.
- Εάν ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει με επιτυχία περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό μαθήματα επιλογής, τότε μπορεί να δηλώσει ποια από τα επιπλέον μαθήματαεπιλογής δεν επιθυμεί να ληφθούν υπόψη στον καθορισμό του βαθμού έτους.

Για τον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου, ο βαθμός κάθε μαθήματος πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των διδακτικών μονάδων του μαθήματος. Το άθροισμα των επιμέρους γινομένων όλων των μαθημάτων όλων των ετών (συμπεριλαμβανομένης και της διπλωματικής εργασίας), διαιρείται με το αντίστοιχο άθροισμα του συνολικού αριθμού των διαδακτικών μονάδων. Ο μέσος όροςπου προκύπτει αποτελεί τον βαθμό του πτυχίου.

Η επίδοση των φοιτητών, ανάλογα με τον τελικό βαθμό που επιτυγχάνουν, παίρνει στο πτυχίο τους τον εξής χαρακτηρισμό επίδοσης:
Καλώς 6.5 > Βαθμός Πτυχίου > 5
Λίαν Καλώς 8.5 > Βαθμός Πτυχίου > 6.5
Άριστα Βαθμός Πτυχίου > 8.5
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα:
· σε επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής προηγμένων υλικών με εφαρμογές στις τεχνολογίες της πληροφορικής, των επικοινωνιών, τις βιοτεχνολογίας, ιατρικής, βιομηχανικών εφαρμογών,
· σε επιχειρήσεις και εταιρείες εμπορίας νέων υλικών
· στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση
· σε ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα μελετών.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.matersci.upatras.gr/
 
επιστροφή