επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  
Ανήκει στη: Ανεξάρτητα Τμήματα
Πόλη: Αθήνα
Διεύθυνση: Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5294362
Φαξ: 210 5294662

Σχετικά επαγγέλματα
Τεχνολόγος τροφίμων

Γενικά στοιχεία:

Το Τμήμα έχει σκοπό να αναδείξει επιστήμονες ικανούς να στελεχώσουν τις γεωργικές βιομηχανίες επεξεργασίας, συντήρησης, αγροτικών προϊόντων και να προάγουν την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στον τομέα των τροφίμων.


Αντικείμενο σπουδών:

ΕΞΑΜΗΝΟ 1ο
Γενική & Ανόργανη Χημεία, Εισαγωγή στη Γεωπονία, Μαθηματικά, Μορφολογία Φυτών, Φυσική, Εισαγωγή στους Υπολογιστές & τον Προγραμματισμός τους, Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 2ο
Γενική Μικροβιολογία, Οργανική Χημεία, Πολιτική Οικονομία, Συστηματική Βοτανική, Βιοχημεία,
Γενική & Συστηματική Γεωργική Ζωολογία, Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 3ο
Γενετική, Οικολογία, Στατιστική, Φυσιολογία Φυτών, Ανατομία & Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων, Φυσικοχημεία Τροφίμων Ι, Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 4ο
Γενική & Συστηματική Εντομολογία, Εδαφολογία-Λιπασματολογία, Φυτοπαθολογία, Γεωργική Υδραυλική-Αρδεύσεις, Αγροτική Κοινωνιολογία, Γεωργική Μετεωρολογία, Μοριακή Βιολογία, Αναλυτική Χημεία, Γεωργική Μηχανολογία, Μαθηματικά & Στατιστικά Υπολογιστικά Συστήματα, Εισαγωγή στη Γεωργική Φαρμακολογία, Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 5ο
Γενική Γεωργία, Γενική Δενδροκομία, Ζωοτεχνία, Χημεία Τροφίμων I, Λαχανοκομία, Γενική Αμπελουργία, Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 6ο
Ειδική Αμπελουργία,Γεωργική Οικονομία, Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Ειδική Γεωργία, Ειδική Δενδροκομία, Ενόργανη Ανάλυση, Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 7ο
Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Αρχές Μηχανικής Τροφίμων, Γαλακτοκομία I, Μέθοδοι Ανάλυσης Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων I, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :, Βιοχημεία Τροφίμων Ι, Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων, Ενζυμολογία Τροφίμων

ΕΞΑΜΗΝΟ 8ο
Αρχές Συντήρησης Τροφίμων, Οινολογία Ι, Σχεδιασμός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :, Βιοχημεία Τροφίμων II, Τεχνολογία Γάλακτος ΙΙ, Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙ, Εισαγωγή στο Management, Φυσικοχημεία Τροφίμων ΙΙ, Τεχνολογία Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης, Θερμοδυναμική & Ψύξη, Φυσικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙΙ

ΕΞΑΜΗΝΟ 9ο
Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :, Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης, Τεχνολογία Γάλακτος Ι, Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων, Νομοθεσία Τροφίμων, Βιομηχανικές Ζυμώσεις, Μάρκετινγκ Τροφίμων, Συσκευασία Τροφίμων, Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων, Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου, Αριθμητική Ανάλυση, Οινολογία ΙΙ, Συστήματα Μετρήσεων & Αυτομάτου Ελέγχου στη Βιομηχανία Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων ΙΙ


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 10
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
σε επιχειρήσεις κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων,
σε Υπηρεσίες και Οργανισμούς των Υπουργείων Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας,
στην Αγροτική Τράπεζα,
στον Οργανισμό Βάμβακος,
στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)
σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών,
στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, ως καθηγητές (μαθήματα σχετικά με τις σπουδές τους),
σε οποιαδήποτε θέση σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους (σε βιομηχανίες και σε επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων φυτικής παραγωγής, σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, σε αντιπροσωπείες γεωργικών μηχανημάτων),
ως ελεύθεροι επαγγελματίες, (ιδρύοντας Γραφείο Γεωργικών Φαρμάκων, κατάστημα Γεωργικών Φαρμάκων, Οινολογικό Εργαστήριο),
ως μελετητές έργων της αρμοδιότητάς τους

Επίσης οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, σε Βιομηχανίες Επεξεργασίας, Συντήρησης και Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων. Ταυτόχρονα, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της έρευνας (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα) για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας στον τομέα των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντοπίζονται στους παρακάτω χώρους:

Βιομηχανία Τροφίμων: Τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, Τμήματα Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήματα Παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης
Ιδιωτικά Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Oινολογικά Εργαστήρια, Εταιρείες Πώλησης Πρώτων Υλών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού για την Βιομηχανία Τροφίμων.
Δημόσιος Τομέας: Υπουργείο Γεωργίας, Oργανισμοί του Δημοσίου όπως π.χ. ο Oργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (O.Γ.Α.), Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα όπως π.χ. τα ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής και Γεωργικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), το Μεσογειακό Αγροτικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και την Ε.Φ.Ε.Τ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.aua.gr/gr/dep/tex/
 
επιστροφή