επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Εργοθεραπείας  
Ανήκει στη: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Πόλη: Αθήνα
Διεύθυνση: Λεωφ. Καβάλας και Μητροδώρου 24, 10441 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5385656
Φαξ: 210 5385665

Γενικά στοιχεία:

Οι σκοποί του προγράμματος εργοθεραπείας είναι:
1.Η απόκτηση γνώσης σχετικά με το ρόλο της λειτουργικής ενασχόλησης του ατόμου στην προαγωγή της υγείας, καθώς και στην πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας.
2.Η ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων των σπουδαστών για την εφαρμογή της εργοθεραπείας, δηλαδή την αξιολόγηση της λειτουργικής επίδοσης του ατόμου, τον εντοπισμό των δυσλειτουργιών του, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κατάλληλης παρέμβασης και την τελική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της όλης διαδικασίας.
3.Η ανάπτυξη ικανοτήτων για οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση των προγραμμάτων εργοθεραπείας.
4.Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας, της ενσυναίσθησης και των απαραίτητων δεξιοτήτων για την δημιουργία κατάλληλης θεραπευτικής σχέσης με τον πελάτη και την οικογένεια του στα πλαίσια της τήρησης των αρχών της δεοντολογίας.
5.Η απόκτηση γνώσης για συμβουλευτική και γνωμοδότηση σε θέματα που άπτονται του γνωστικού πεδίου της εργοθεραπείας.
6.Η εκπαίδευση στους τομείς της ερευνητικής μεθοδολογίας, της ικανότητας συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και της συγγραφής εργοθεραπευτικών μελετών.
7.Η ανάπτυξη της ικανότητας εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν με την κατάλληλη πρακτική άσκηση σε χώρους εφαρμογής της εργοθεραπείας.
8. Η οργάνωση των χώρων και του εξοπλισμού για τη λειτουργία του νέου προγράμματος σπουδών. Η αύξηση του ρυθμού εισαγωγής και χρήσης πολυμέσων και άλλων εποπτικών μέσων διδασκαλίας στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια.
9.Η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό .
10.Η καθιέρωση της πολλαπλής βιβλιογραφίας.
11.Η ανάπτυξη προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τους πτυχιούχους του τμήματος και
12.Η διεύρυνση των ερευνητικών δραστηριοτήτων.


Αντικείμενο σπουδών:

Εξάμηνο 1ο
Εργοθεραπεία Ι, Η δραστηριότητα στην ε/θ, Βασικά στοιχεία φυσιολογίας & νευροφυσιολογίας, Ανατομία, Εισαγωγή στην ψυχολογία, Ξένη γλώσσα ορολογία Ι

Εξάμηνο 2ο
Νευρολογία, Ανάπτυξη & ε/θ, Εργοθεραπεία ΙΙ, Θεραπευτικά μέσα ε/θ, Νοσολογία, Μεθοδολογία έρευνας στην ε/θ, Ξένη γλώσσα ορολογία ΙΙ

Εξάμηνο 3ο
Κινησιολογία εφαρμοσμένη στην ε/θ Ι, Μεθοδολογία έρευνας στην ε/θ ΙΙ, Εργοθεραπεία ΙΙ, Θεραπευτικά μέσα ε/θ ΙΙ, Στατιστική, Ψυχοπαθολογία παιδιών & ενηλiκων, Ορθοπεδική

Εξάμηνο 4ο
Ε/θ σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, Ε/θ σε ενήλικες με νευρομυικές διατ., Ε/θ σε παιδιά και εφήβους, Κινησιολογία εφαρμοσμένη στην ε/θ ΙΙ
Παιδιατρική, Θεραπευτικά μέσα ε/θ ΙΙ

Εξάμηνο 5ο
Κλινική άσκηση Ι, Νάρθηκες & βοηθητικά μηχανήματα, Ε/θ σε παιδιά και εφήβους ΙΙ, Ε/θ σε ηλικιωμένους

Εξάμηνο 6ο
Κλινική άσκηση ΙΙ, Κοινωνιολογία, Θεραπευτικά μέσα ε/θ IV

Εξάμηνο 7ο
Πρακτική άσκηση, Πτυχιακή εργασία

Εξάμηνο 8ο
Οργάνωση & διοίκηση υπηρεσιών ε/θ , Α΄ βοήθειες, Δ.κ.ζ. - βοηθήματα - εργονομία, Ομάδες στην ε/θ, Τεχνολογία στην εργοθεραπεία, Δομές & συστήματα υγείας, Δημόσια υγιεινή, Η ε/θ σε πολυπολιτισμικό περιβ., Δεοντολογία στην ε/θ


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν:
στον δημόσιο τομέα-σε σχετικές θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων,
σε σχολικές μονάδες και ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, θεραπευτικές κοινότητες και κέντρα αποκατάστασης, σε κέντρα υγείας, σε κέντρα ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων,
σε φυλακές, σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων,
σε κατασκηνώσεις, σε νηπιαγωγεία, σε παιδικούς σταθμούς,
στην εκπαίδευση και την κατάρτιση,
σε αναπτυξιακά κέντρα, σε κέντρα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες σαν εργοθεραπευτές, για να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως υπεύθυνοι, στελέχη ή μέλη επιστημονικών ομάδων σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες.
Ειδικότερα ο εργοθεραπευτής μετά το τέλος των σπουδών του θα δύναται να προσφέρει τις υπηρεσίες του χρησιμοποιώντας τα παρακάτω μέσα, μεθόδους και τεχνικές:
1) την ανάλυση και την εκπαίδευση, μέσω έργου-σκόπιμης δραστηριότητας ,με στόχο την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (αυτοσυντήρηση, παραγωγικότητα, ελεύθερο χρόνο).
2) τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εφαρμογή ορθοτικών και προθετικών μηχανημάτων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργική επίδοση του ατόμου.
3) την ανάλυση, την επιλογή και την χρήση προσαρμοσμένου εξοπλισμού ή βοηθητικής τεχνολογίας ή μηχανημάτων, για βελτίωση της λειτουργικής επίδοσης του ατόμου.
4) την ανάλυση, επιλογή και εφαρμογή δραστηριοτήτων, για την ανάπτυξη ή επαναπόκτηση ή διατήρηση αισθητικοκινητικών, γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων.
5) την προσαρμογή του φυσικού περιβάλλοντος, για την προαγωγή της υγείας, της ποιότητας ζωής και της λειτουργικής επίδοσης των ατόμων (άρση αρχιτεκτονικών ή περιβαλλοντικών εμποδίων)

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.teiath.gr/seyp/occupational_therapy/index.html
 
επιστροφή