επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας  
Ανήκει στη: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
Πόλη: Σητεία
Διεύθυνση: Ι. Κονδυλάκη 46 723 00 Σητεία Λασηθίου
Τηλέφωνο: 28430 29490
Φαξ: 28430 26683

Σχετικά επαγγέλματα
Διαιτολόγος

Γενικά στοιχεία:

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί στη πόλη της Σητείας, αποτελεί το πρώτο τμήμα της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (Στ.ΤΕ.Τ.-Δ) του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας ξεκίνησε με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στο τμήμα τον Σεπτέμβριο του 2000.
Το τμήμα ιδρλυθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (Διεύρυνση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) με υπεύθυνη την ιατρό Δρ Ζ. Καταπότη Υγιεινολόγο - Διατροφολόγο.
Κύριος στόχος του νέου αυτού Τμήματος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμα σπουδών, είναι να εφοδοάσει τους φοιτητές με όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις - βασικές και σύγχρονες - που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν πολύπλευρα και αποτελεσματικά όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο στον τομέα της Διατροφής.
Η Επιστήμη της Διατροφής μελετά και αναλύει, αφ'ενός τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγής ενέργειας και αφ'ετέρου το σύνολο των βιολογικών διεργασιών που πραγματοποιούνται για το σκοπό αυτό μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα ασχολείται με την πρακτική πλευρά του προβλήματος, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα επιλέγουν, συλλέγουν, παρασκευάζουν και συνδυάζουν τα διάφορα τρόφιμα, με στόχο μιά σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Συγχρόνως ερευνά τους διάφορους παράγοντες ενδογενείς και εξωγενείς που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά των ατόμων αναλύοντας ταυτόχρονα και τη βαθύτερη σημασία της και το πως αυτή εξελίσσεται διαχρονικά, μέσα στα πλαίσια της γενικότερης εξέλιξης των λαών. Τέλος, ασχολείται με τις επιπτώσεις του τρόπου διατροφής στην υγεία των ατόμων καθώς και με τον τρόπο αντιμετώπισης των νοσολογικών προβλημάτων που δημουργούνται.

Περιγραφή Πτυχιούχου
Ο απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, με τις εξειδικευμένες Επιστημονικές και Τεχνολογικές γνώσεις στον επιστημονικό του χώρο, θα μπορεί:
1. Να συντάσσει διαιτολόγια για φυσιολογικές καταστάσεις αλλά και για ειδικές δραστηριότητες φυσιολογικών ατόμων (αθλητές-ορειβάτες-δύτες κ.τ.λ)
2. Να συντάσσει διαιτολόγια για παθολογικές καταστάσεις (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς κ.τ.λ)
3. Να στηρίζει διαιτητικά ειδικές κατηγορίες πληθυσμών (υπερήλικες-βιομηχανικούς εργάτες-μετανάστες και κάθε ομάδα υψηλού κινδύνου).
4. Να σχεδιάζει και να παρέχει, σε συνεργασία με το Ιατρικό προσωπικό, παρεντερική διατροφή.
5. Να επεξεργάζεται και να εφαρμόζει προγράμματα διατροφικής αγωγής
6. Ν α εφαρμόζει την παραδοσιακή Κρητική δίαιτα στον Τουριστικό χώρο
7. Να ελέγχει την ποιότητα και καταλληλότητα των Βιολογικών αγροτικών προϊόντων και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα από τη χρήση τους στην υγεία των ατόμων.





Αντικείμενο σπουδών:

Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
Μαθηματικά
Φυσική
Βιολογία
Γενική Χημεία
Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Τροφίμων
Πληροφορική Ι
Ξένη Γλώσσα Ι
Ψυχολογία και Διατροφή
Ιστορία και Γεωγραφία της Διατροφής

Β' ΕΞΑΜΗΝΟ
Ανατομία του ανθρώπου
Φυσιολογία του ανθρώπου
Οργανική Χημεία
Αναλυτική Χημεία
Πληροφορική ΙΙ
Εισαγωγή στην Οικονομία
Ξένη Γλώσσα ΙΙ
Βιοστατιστική
Περιβαντολογία
Οικονομία της Υγείας

Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Βιοχημεία Ι
Διατροφή και μεταβολισμός Ι
Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων
Ραδιενέργεια και Τρόφιμα
Προσθετικές ύλες στα τρόφιμα
Ξένη Γλώσσα ΙΙΙ
Πληροφορική ΙΙΙ
Χημεία και ανάλυση τροφίμων
Αγωγή Υγείας – Διατροφική Αγωγή

Δ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Βιοχημεία ΙΙ
Διατροφή και μεταβολισμός ΙΙ
Φυσιολογία της θρέψης
Αρχές παρασκευής τροφίμων
Διατροφή και κύκλος ζωής Ι
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις Ι
Παθολογική Φυσιολογία Ι
ΞένηΓλώσσα IV
Εργοφυσιολογία
Τοξικολογία τροφίμων

Ε' ΕΞΑΜΗΝΟ
Παθολογική Φυσιολογία ΙΙ
Διατροφή και κύκλος ζωής ΙΙ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Θρεπτική αξιολόγηση τροφίμων κατά την επεξεργασία
Ισοζύγιο ενέργειας και έλεγχος βάρους
Φαρμακολογία
Νομοθεσία Ποτών και τροφίμων
Ειδικά θέματα Διατροφής
Τεχνολογία ζωϊκών προϊόντων
Εργομετρία

ΣΤ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Κλινική Διατροφή Ι
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για παθολογικές καταστάσεις Ι
Οικονομία και Πολιτική στον Τομέα Διατροφής
Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων
Διαπροσωπικές Σχέσεις
Διατροφική αξιολόγηση
Παράδοση και διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα -Κρητική Δίαιτα
Διατροφικά καταναλωτικά πρότυπα ανά τον κόσμο - Ανάλυση και συγκριτική μελέτη
Βιολογικά Τρόφιμα
Γενικός ποιοτικός έλεγχος και εξασφάλιση ποιότητας τροφίμων

Ζ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Κλινική Διατροφή ΙΙ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για παθολογικές καταστάσεις ΙΙ
Διατροφική εκτίμηση
Αθλητισμός και Διατροφή
Επιδημιολογία της Διατροφής
Διατροφή και Δημόσια Υγεία
Μαζική Παραγωγή Τροφίμων
Τεχνολογία φυτικών προϊόντων

Η' ΕΞΑΜΗΝΟ
Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές: Μεταπτυχιακές σπουδές
Στόχος με την ίδρυση του νέου Τμήματος ''Διατροφής & Διαιτολογίας'' είναι να καθιερωθεί κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master, σε δύο τουλάχιστον ή τρεις επιστημονικούς τομείς.
1.''Κλινική Διατροφή''
2.''Άσκηση και Διατροφή''
3. ''Οικονομία και Πολιτική της Διατροφής''

Επαγγελματικές προοπτικές: Θέσεις στην αγορά εργασίας
Οι απόφοιτοι του Τμήματος θα μπορούν να εργαστούν στους ακόλουθους εργασιακούς χώρους:
1. Σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ενηλίκων και παίδων ως υπεύθυνοι του διαιτολογίου των ασθενών.
2. Σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι και Α.Ε.Ι) ως μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.
3. Σε επιστημονικά ερευνητικά κέντρα σχετικά με το αντικείμενο του Τμήματος.
4. Στην προσχολική - πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με τη διατροφή και την πρόληψη.
5. Σε μονάδες μαζικής παραγωγής τροφίμων (katering).
6. Σε επιχειρήσεις μαζικής σίτισης.
7. Σε ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες ως υπεύθυνοι του διαιτολογίου των τουριστών, για την εφαρμογή της Κρητικής δίαιτας.
8. Σε συμβουλευτικά κέντρα υγιεινής διατροφής και άθλησης.
9. Σε εταιρείες προβολής και προώθησης βιολογικών προϊόντων.
10. Σε βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων.
11. Σε κέντρα προστασίας και φιλοξενίας ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ και οίκους ευγηρίας)
12. Σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία.
13. Σε κέντρα υγείας και ομορφιάς.
14. Σε ομάδες ελέγχου επεξεργασίας - παρασκευής και διακίνησης τροφίμων της αγορανομικής υπηρεσίας.


Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dd.teiher.gr/ και http://www.dd.teiher.gr/ekpaidefsi/ekpaideysi.htm
 
επιστροφή