επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Μαθηματικών  
Ανήκει στη: Σχολή Θετικών Επιστημών
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 997950
Φαξ: 2310 997952

Σχετικά επαγγέλματα
Αναλογιστής, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μαθηματικός

Γενικά στοιχεία:

Αποστολή των τμημάτων είναι η καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και παράλληλα η ανάδειξη επιστημόνων που θα αναζητούν, θα επεξεργάζονται και θα προτείνουν θεωρητικά μοντέλα για την αντιμετώπιση θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων.


Αντικείμενο σπουδών:

Στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ υπάρχουν πέντε τομείς: Ο Τομέας Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Μαθηματικής Λογικής, o Τομέας Μαθηματικής Ανάλυσης, o Τομέας Γεωμετρίας, o Τομέας Επιστήμης Υπολογιστών και Αριθμητικής Ανάλυσης, και ο Τομέας Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας.
Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ διαρκούν τουλάχιστον οκτώ εξάμηνα. Στα πρώτα δύο έτη σπουδών προσφέρονται μαθήματα υποδομής τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων τόσο στα θεωρητικά όσο και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Προσφέρονται επίσης μαθήματα Πληροφορικής που επιτρέπουν στους φοιτητές να εξοικειωθούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Με σκοπό την επιλογή εκ μέρους των φοιτητών εκείνων των μαθημάτων που ανταποκρίνονται περισσότερο στα ενδιαφέροντά τους, στο 5ο εξάμηνο σπουδών το Τμήμα προσφέρει δύο κατευθύνσεις (Καθαρά ή Εφαρμοσμένα Μαθηματικά), η επιλογή μιας εκ των οποίων είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές.

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα Μαθηματικών, διακρίνονται σε:
Μαθήματα κορμού, που διδάσκονται στα πρώτα εξάμηνα και είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές του Τμήματος
Μαθήματα υποχρεωτικά κατεύθυνσης, που είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές που επέλεξαν την αντίστοιχη κατεύθυνση, και
Μαθήματα επιλογής, που είναι προαιρετικά. Ως μαθήματα επιλογής ένας φοιτητής μπορεί να επιλέξει εκτός από αυτά που αναγράφονται στην κατεύθυνση που επέλεξε και οποιοδήποτε από τα άλλα μαθήματα που προσφέρονται στο πρόγραμμα, όπως π.χ. μπορεί να επιλέξει μάθημα επιλογής της άλλης κατεύθυνσης, ή ακόμη και μάθημα υποχρεωτικό της άλλης κατεύθυνσης.
Ο κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει το δικό του πρόγραμμα παρακολούθησης στα εξάμηνα φοίτησής του. Παρ' όλα αυτά συνιστάται να ακολουθεί το ενδεικτικό πρόγραμμα το οποίο, ανταποκρινόμενο σε συνθήκες κανονικής φοίτησης, κατανέμει ισοβαρώς το φόρτο εργασίας, εξασφαλίζει την παρακολούθηση των μαθημάτων και διευκολύνει την επιτυχία στις εξετάσεις. Σ' αυτό το ενδεικτικό πρόγραμμα, δίπλα σε κάθε μάθημα ο φοιτητής θα βρει ένα πλήθος μαθημάτων προηγουμένων εξαμήνων (με την ένδειξη προαπαιτούμενα) για τα οποία κρίνεται σκόπιμο να έχουν περατωθεί πριν δηλωθεί το νέο μάθημα. Με τον τρόπο αυτό η παρακολούθηση του αντίστοιχου μαθήματος γίνεται ανετότερη και αποδοτικότερη.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που συντάσσει το Τμήμα. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις συνθήκες του κάθε μαθήματος, μπορεί να αποφασίσει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός τμημάτων. Η κατανομή των φοιτητών στα τμήματα γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους.
Ο οδηγός σπουδών του Τμήματος περιέχει του τίτλους όλων των μαθημάτων (κορμού, υποχρεωτικών κατεύθυνσης και κατ' επιλογή) μαζί με το περιεχόμενο τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας (στις οποίες περιλαμβάνεται το κάθε μορφής επιτελούμενο διδακτικό έργο), τις διδακτικές μονάδες, τους διδάσκοντες καθώς και τη συνιστώμενη βιβλιογραφία.
Κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών αντιστοιχεί σ' έναν μοναδικό κωδικό από τρία ή τέσσερα ψηφία. Οι κωδικοί σχηματίζονται από το εξάμηνο που διδάχθηκε για πρώτη φορά το μάθημα (πρώτο ψηφίο), από τον τομέα που προσφέρει το μάθημα (δεύτερο ψηφίο) και από έναν αύξοντα αριθμό. Η ένδειξη (ε) μετά από κάποιο μάθημα χειμερινού/ θερινού εξαμήνου, σημαίνει ότι το μάθημα διδάσκεται και ως επαναληπτικό σε θερινό/ χειμερινό εξάμηνο αντίστοιχα.

Εξάμηνο 1ο
Γραμμική Aλγεβρα I (ε), Θεωρία Αριθμών (ε), Διαφορικός Λογισμός Ι, Εισαγωγή στη Γεωμετρία Ι (ε), Εισαγωγή στη Θεωρητική Πληροφορική (ε)
Μαθήματα Επιλογής: Γλώσσα Προγραμματισμού Pascal

Εξάμηνο 2ο
Γραμμική Άλγεβρα II (ε), Ολοκληρωτικός Λογισμός Ι, Εισαγωγή στη Γεωμετρία ΙΙ (ε), Προγραμματισμός Υπολογιστών ΙΙ (ε), Εισαγωγή στη Στατιστική
Μαθήματα Επιλογής: Γενική Μετεωρολογία, Εισαγωγή στην Ανάλυση

Εξάμηνο 3ο
Άλγεβρα I (ε), Διαφορικός. Λογισμός ΙΙ, Στοιχεία Τοπολογίας, Στοιχεία Διαφορικών Εξισώσεων, Γραμμική Γεωμετρία Ι (ε)
Μαθήματα Επιλογής: Γενική Κλιματολογία

Εξάμηνο 4ο
Πιθανότητες Ι (ε), Άλγεβρα ΙΙ (ε), Στοιχεία Μιγαδικών Συναρτήσεων, Ολοκληρωτικός Λογισμός ΙΙ, Στοιχεία Διαφορικής Γεωμετρίας (ε)
Μαθήματα Επιλογής: Γραμμική Γεωμετρία ΙΙ, Σεισμολογία

Εξάμηνο 5ο
Κατεύθυνση Καθαρών Μαθηματικών
Μαθήματα Κορμού: Υπολογιστικά Μαθηματικά Ι, Μαθηματικός Προγραμματισμός Ι
Υποχρεωτικά Μαθήματα Κατεύθυνσης: Θεωρία Ομάδων, Πραγματικές Συναρτήσεις, Κλασική Διαφορική Γεωμετρία Ι
Μαθήματα Επιλογής: Θεωρία Συνόλων Ι, Μαθηματική Λογική Ι, Μαθηματική Φυσική, Διαφορικές Εξισώσεις, Θεωρητική Μηχανική I, Στοιχεία Κινηματικής

Κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Μαθήματα Κορμού: Υπολογιστικά Μαθηματικά Ι, Μαθηματικός Προγραμματισμός Ι
Υποχρεωτικά Μαθήματα Κατεύθυνσης: Γλώσσα Προγραμματισμού C++ (11), Πιθανότητες ΙΙ (ε)
Μαθήματα Επιλογής: Γλώσσες - Μηχανές - Γραμματικές(4), Δομές Δεδομένων, Θεωρητική Μηχανική I


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις: Α. Καθαρά Μαθηματικά
Β. Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την ειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
σε υπηρεσίες στατιστικής και μηχανοργάνωσης υπουργείων, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,
στην Eκπαίδευση και την Κατάρτιση,
σε ασφαλιστικές και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις .

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.math.auth.gr/gr/index.htm
 
επιστροφή