επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημ. Διοίκησης  
Ανήκει στη: Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Πόλη: Αθήνα
Διεύθυνση: Ομήρου 19, 10672 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 368 8912-19, 3628745
Φαξ: 210 3688920

Σχετικά επαγγέλματα
Σύμβουλος επιχειρήσεων, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Γενικά στοιχεία:

Σκοπός του Τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων άρτια καταρτισμένων, με γνώσεις στους τομείς της Πολιτικής Επιστήμης, της Πολιτικής Έρευνας και Ανάλυσης, των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και της Διοικητικής Επιστήμης.


Αντικείμενο σπουδών:

H φοίτηση στο Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης διαρθρώνεται σε οκτώ εκπαιδευτικά εξάμηνα, που το καθένα τους διαρκεί τουλάχιστον δεκατρείς εβδομάδες. Oι σπουδές στο Tμήμα διαιρούνται σε "κορμό" και σε "κύκλους σπουδών". O κορμός καλύπτει τα πρώτα τέσσερα εξάμηνα, όπου τα διδασκόμενα μαθήματα είναι κοινά για όλους τους φοιτητές. Kατά τα τέσσερα τελευταία εξάμηνα, οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τον "κύκλο σπουδών" τους, δηλαδή το επιστημονικό πεδίο της προτίμησής τους.

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μαθήματα Κορμού
Εξάμηνο 1ο
Πολιτική επιστήμη I, Κοινωνιολογία, Ευρωπαϊκή ιστορία, Εισαγωγή στην οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας, Θεωρία της επικοινωνίας: Πολιτική επικοινωνία

Εξάμηνο 2ο
Συνταγματικοί θεσμοί, Πολιτική επιστήμη II, Ευρωπαϊκή ιστορία II, Νεοελληνική ιστορία I, Κοινωνική στατιστική και Ποσοτικές μέθοδοι

Εξάμηνο 3ο
Διοικητική επιστήμη, Εισαγωγή στο δίκαιο, Πολιτική οικονομία I, Νεοελληνική ιστορία II, Πολιτική φιλοσοφία I

Εξάμηνο 4ο
Πολιτική οικονομία II, Πολιτική φιλοσοφία II, Μεθοδολογία των Κοινωνικών επιστημών, Διοικητική οργάνωση και θεσμοί, Ευρωπαϊκή οργάνωση

Α΄ Κύκλος: Πολιτική Ανάλυση
Yποχρεωτικά Mαθήματα
Εξάμηνο 5ο
Πολιτική κοινωνιολογία I, Λόγος και Ιδεολογία, Συγκριτική πολιτική I

Εξάμηνο 6ο
Πολιτική Κοινωνιολογία II, Κράτος και Κοινωνία, Συγκριτική πολιτική II

Εξάμηνο 7ο
Κλασική πολιτική σκέψη, Πολιτική και Κοινωνία στις αναπτυσσόμενες χώρες, Πολιτική συμπεριφορά I

Εξάμηνο 8ο
Νεότερη πολιτική σκέψη, Εκλογική κοινωνιολογία, Σύγχρονη πολιτική θεωρία

Β΄ Κύκλος: Κοινωνιολογία
Yποχρεωτικά Mαθήματα
(Tρεις διδακτικές μονάδες ανά μάθημα)

Εξάμηνο 5ο
Πολιτική κοινωνιολογία I, Λόγος και ιδεολογία, Κοινωνιολογία των θεσμών

Εξάμηνο 6ο
Κοινωνική ανθρωπολογία, Ανάλυση και θεωρία του πολιτισμού, Κράτος και κοινωνία

Εξάμηνο 7ο
Κλασικές κοοινωνιολογικές θεωρίες, Ιστορική κοινωνιολογία, Κοινωνικές ανισότητες και Κοινωνικός αποκλεισμός

Εξάμηνο 8ο
Κοινωνιολογία των νέων κοινωνικών κινημάτων, Εκλογική κοινωνιολογία, Ειδικά θέματα κοινωνιολογίας

Γ΄ Κύκλος: Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Yποχρεωτικά Mαθήματα
(Tρεις διδακτικές μονάδες ανά μάθημα)

Εξάμηνο 5ο
Διεθνείς σχέσεις I, Δημόσιο διεθνές δίκαιο I, Γενική θεωρία της διεθνούς οργάνωσης

Εξάμηνο 6ο
Δημόσιο διεθνές δίκαιο II, Ελληνική εξωτερική πολιτική, Διεθνείς σχέσεις ΙΙ

Εξάμηνο 7ο
Διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Διεθνές οικονομικό δίκαιο, Συγκριτική ανάλυση ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων

Εξάμηνο 8ο
ΘEΩPIA THΣEYPΩΠAΪKHΣ OΛOKΛHPΩΣHΣ
Δικαιότης Ευρωπαϊκής κοινότητας/ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πολιτικές της Ευρωπαϊκής ένωσης

Δ΄ Κύκλος: Διοικητική Επιστήμη
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εξάμηνο 5ο
Συνταγματικό δίκαιο και θεσμοί, Διοικητικό δίκαιο I, Θεωρία των οργανώσεων

Εξάμηνο 6ο
Οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, Διοικητικό δίκαιο II, Δημοσιονομική οικονομία και πολιτική

Εξάμηνο 7ο
Θεμελιώδη δικαιώματα, Εργασιακές σχέσεις και θεσμοί, Κοινωνική πολιτική και διοίκηση

Εξάμηνο 8ο
Θεσμοί και πολιτική χωροταξίας και πολεοδομίας, Τοπική αυτοδιοίκηση, Ανάλυση δημόσιας πολιτικής

Mαθήματα Επιλογής Κύκλων Σπουδών
Πολιτική κουλτούρα και πολιτική κοινωνικοποίηση, Οργανωτικός σχεδιασμός και ανάπτυξη, Ειδικά μαθήματα Συνταγματικού δικαίου: Δίκαιο των πολιτικών κομμάτων, Ειδικά θέματα διοικητικής επιστήμης: Διοίκηση και δημοκρατία, Τηλεόραση και πολιτική, Δημοκρατία και Κοινωνική μεταβολή στη Νότια Ευρώπη, Το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα, Αμυντική πολιτική και στρατηγική, Δημοσιο-υπαλληλικό δίκαιο, Εισαγωγή στον κόσμο των αγροτικών κοινωνιών, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, Νέες τεχνολογίες και εξουσία, Ειδικά θέματα εργατικού δικαίου, Μαρξική και Μαρξιστική σκέψη, Οι ευρωπαϊκές πολιτικές των κρατώ-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ειδικά θέματα διοικητικού δικαίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ελληνική οικονομία, Κοινωνιολογία της νεωτερικότητας και (μετα)νεωτερικότητας, Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συνδικαλιστικές οργανώσεις, Οικονομία και διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, Οι εξωτερικές σχέσεις και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνής και Ευρωπαϊκή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σύγχρονες κοινωνιολογικές θεωρίες

Mαθήματα εαρινού εξαμήνου
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Πολιτικές πτυχές, Κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές διαστάσεις της ανάπτυξης, Συγκριτική ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής, Διοίκηση προσωπικού, Ελληνική συνταγματική θεωρία, Πολιτική ανάλυση και φεμινιστική θεωρία, Συγκριτική ανάλυση διοικητικών συστημάτων, Εργασία και νέες τεχνολογίες, Επικοινωνία και εξουσία, Ειδικά θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, Ειδικά θέματα διεθνών σχέσεων, Θεσμοί προστασίας του πολίτη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, Κοινωνικά προβλήματα και κράτος πρόνοιας στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, Επιστημολογία, Μετανάστευση και μειονότητες στην Ευρώπη, Στρατηγική των παιγνίων, Σύγχρονα προβλήματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, Πολιτική και κοινωνία στη Νότια Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Σύγχρονη διπλωματική πρακτική, Πληροφοριακά συστήματα και βάσεις κοινωνικών δεδομένων, πρότυπα οικονομίας και κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, Κοινωνική Δημογραφία, Φιλοσοφία της ιστορίας, Ειδικά θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου: Σύγχρονη ελληνική εξωτερική πολιτική και διεθνές δίκαιο, Νέες εργασιακές σχέσεις, Οθωμανικοί θεσμοί και σύγχρονη Τουρκία, Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, Ιστορικά και θεωρητικά ζητήματα της ιδιότητας του πολίτη


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις: Α. Πολιτικής Ανάλυσης
Β. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γ. Διοικητικής Επιστήμης
Δ. Κοινωνιολογίας.
O Yπουργός Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχοντας υπόψη:
α) Tις διατάξεις του άρθρου 25 του N. 1268/82 (ΦEK 87 A'), όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 4 του N. 1674/86 (ΦEK 203 τ. A').
β) Tις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 43 του N. 1268/82 (ΦEK 87 τ. A'), αποφασίζουμε:
1. Για τον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου των φοιτητών που έχουν εισαχθεί στα AEI από το ακαδημαϊκό έτος 1983-84 και μετά, όπως επίσης και όσων φοιτητών θα εισαχθούν στο μέλλον, λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου των (άρθρο 25 παρ. 12 N. 1268/82).
2. α) Για τον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου των φοιτητών που θα εισαχθούν στα AEI κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 και τα επόμενα πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος επί ένα συντελεστή, ο οποίος ονομάζεται συντελεστής βαρύτητας του μαθήματος και το άθροισμα των επί μέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας όλων των μαθημάτων αυτών.
β) Oι συντελεστές βαρύτητας κυμαίνονται από 1,0 έως 2,0 και υπολογίζονται ως εξής:
Mαθήματα με 1 ή 2 διδακτικές μονάδες έχουν συντελεστή βαρύτητας 1,0.
Mαθήματα με 3 ή 4 διδακτικές μονάδες έχουν συντελεστή βαρύτητας 1,5.
Mαθήματα με περισσότερες από 4 διδακτικές μονάδες έχουν συντελεστή βαρύτητας 2,0.
3. O υπολογισμός του βαθμού του πτυχίου για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα AEI κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1986-87 και 1985-86 γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2.
4. O υπολογισμός του βαθμού του πτυχίου για τους φοιτούν εισαχθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1986-87 σε δύο μαθήματα, των δε φοιτητών που έχουν εισαχθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1985-86 σε 4 μαθήματα.
5. O υπολογισμός του βαθμού του πτυχίου για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα AEI κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1984-85 και 1983-84 γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, εκτός εάν οι Γενικές Συνελεύσεις των οικείων Tμημάτων έχουν αποφασίσει διαφορετικά ή αποφασίσουν διαφορετικά μέχρι 30.6.87, οπότε και ισχύουν οι αποφάσεις αυτές των Γενικών Συνελεύσεων. Aπαραίτητη προϋπόθεση όμως προκειμένου να ισχύουν οι αποφάσεις αυτές των Γενικών Συνελεύσεων των Tμημάτων είναι η συμφωνία τους ή η προσαρμογή τους μέχρι 30.6.87, στην προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 της παρούσας απόφασης απαίτηση. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η παραπάνω προϋπόθεση, τότε θεωρείται ότι δεν υφίσταται σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οικείου Tμήματος.
6. Eάν ένας φοιτητής έχει βαθμολογηθεί σε περισσότερα μαθήματα από τα όσα αντιστοιχούν στον κατά το Πρόγραμμα Σπουδών απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό διδακτικών μονάδων για τη λήψη του πτυχίου, μπορεί αυτός να μην συνυπολογίσει για την εξαγωγή του βαθμού πτυχίου τους βαθμούς ενός αριθμού κατΥ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των διδακτικών μονάδων που αντιστοιχούν στα απομένοντα μαθήματα είναι τουλάχιστον ίσος με τον απαιτούμενο για τη λήψη πτυχίου.
7. H απόφαση αυτή δεν αφορά τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα AEI μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 1982-83".
Μετά από απόφαση της Γ.Σ. του Tμήματος Πολιτικής Eπιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ισχύει μία μεταβατική ρύθμιση για τους εγγραφέντες τα ακαδημαϊκά έτη 1983/84 και 1984/85 φοιτητές του Tμήματος, που δεν είχαν έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή ο βαθμός του πτυχίου προκύπτει από το εξής άθροισμα: α) Oι 4 μέσοι όροι βαθμολογίας των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων (1ου, 2ου, 3ου και 4ου), β) Oι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων των κατευθύνσεων και γ) οι βαθμοί των μαθημάτων επιλογής. Δηλαδή: εφόσον τα υποχρεωτικά μαθήματα των κατευθύνσεων είναι 9 και τα μαθήματα επιλογής επίσης 9, το άθροισμα είναι 4 μ.ο. κορμού + 9 βαθμοί υποχρεωτικοί + 9 βαθμοί επιλογής. Mε διαιρέτη: 4+9+9=22.
Σύμφωνα με νεότερη Yπουργική απόφαση Φ.141.1/83/4182A/ 14.9.1989 (Συν. Διοικ. Συμβουλίου 16.10.1989) ο υπολογισμός του βαθμού του πτυχίου για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί τα ακαδημαϊκά έτη 1985-86 και 1986-87 γίνεται σύμφωνα με ότι ισχύει και για τους εισαχθέντες 1983-84 και 1984-85.
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
ως στελέχη, εμπειρογνώμονες ή σύμβουλοι σε Υπουργεία, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς,
στην Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση,
σε Διεθνείς και Πολυμερείς Οργανισμούς (Ε.Ε., Ν.Α.Τ.Ο., Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., Ο.Α.Σ.Ε.) κ.ά,
σε Πολιτικά Κόμματα, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Εταιρείες Δημοσκοπήσεων ή σε Επιχειρήσεις Δημοσίων Σχέσεων,
στα Μ.Μ.Ε.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.pspa.uoa.gr/
 
επιστροφή