επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Νομικής  
Ανήκει στη: Ανεξάρτητα τμήματα
Πόλη: Κομοτηνή
Διεύθυνση: Παν. Τσαλδάρη 1, 69100 Κομοτηνή
Τηλέφωνο: 25310 25206
Φαξ: 25310 35331

Σχετικά επαγγέλματα
Δικαστής, Δικηγόρος, Εισαγγελέας, Συμβολαιογράφος

Γενικά στοιχεία:

Τα Τμήματα της Νομικής έχουν σκοπό να εφοδιάσουν τους φοιτητές τους με τις απαραίτητες γνώσεις των διαφόρων κλάδων του Δικαίου, να τους εξοικειώσουν με τη νομική σκέψη και να τους καταστήσουν ικανούς να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν τις νομικές διατάξεις.
Σκοπός του Τμήματος είναι η καλλιέργεια της Νομικής Επιστήμης. Η νομική Επιστήμη, αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών επιστημών, δεν περιορίζεται στον άχαρο πόλο ενός συστήματος έρευνας του κρατούντος ή του προϊσχύσαντος θετικού δικαίου, αλλά αναζητεί τους κοινωνικούς όρους που διέπουν την εξέλιξη του δικαίου.

Η Νομική Παιδεία, όπως και κάθε μορφής παιδεία, έχει ως στόχο τη μετάδοση μέσα από ένα σύστημα μεθοδικής αναζήτησης αξιών και την υιοθέτηση αντίστοιχων τύπων συμπεριφοράς. Μολονότι ο σύγχρονος κόσμος διακρίνεται από μια σύγκρουση ανάμεσα στις προτεινόμενες από την Πολιτεία αξίες και τα αναγκαία μέσα τα οποία αντικειμενικά παρέχονται στο πολίτη για να πετύχει τους στόχους αυτούς, με επακόλουθο την αμφισβήτηση των αξιών ή την προσφυγή σε παράνομα μέσα, η Νομική Παιδεία δεν έχει χάσει την ειδοποιό διαφορά της από κάθε άλλη Παιδεία. Διότι στόχος της Νομικής Παιδείας παραμένει πα ντα η απόκτηση από το άτομο συνείδησης σχετικής με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, δηλ. η μετατροπή του ανθρώπου σε πολίτη. Ο κανόνας "άγνοια νόμου δε συγχωρείται" δεν έχει μόνο στενά νομικό περιεχόμενο. Αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή δράσης κάθε πολίτη, ο οποίος αν δε γνωρίζει ποια δικαιώματα έχει, γιατί περιορίζονται, πότε γίνεται καταχρηστική η άσκησή τους και πως τα υπερασπίζεται, δεν καθίσταται μόνον ο ίδιος αντικείμενο αυθαιρεσιών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν είναι ο νόμος που πρυτανεύει, αλλά το δίκαιο στο σύνολό του. Αυτό ακριβώς το πέρασμά του από την ερμηνεία του νόμου στη συνολική θεώρηση του δικαίου, δηλαδή την αντικατάσταση ενός πολιτικού τρόπου ρύθμισης της κοινωνίας (με χαρακτηριστικό την εξωτερική επιβολή) από έναν κοινωνικό τρόπο (με χαρακτηριστικό την εσωτερική συνοχή), προσπαθεί να πετύχει ένα σύγχρονο σύστημα νομικών σπουδών.

Η Νομική Επιστήμη δεν μπορεί να αποβάλει τη διάστασή του κοινωνικού προβληματισμού και των πολιτιστικών παραδόσεων, ούτε να παραγνωρίσει την ευρωπαϊκή συνεργασία και την οικουμενική προστασία των δικαιωμάτων των λαών και των ανθρώπων. Το Πανεπιστήμιο ως τμήμα της κοινωνίας, αντανακλά τις αντιθέσεις της και δανείζεται τους σκοπούς της, αλλά ως κριτική συνείδηση στην πορεία του μετασχηματισμού της, οφείλει, με φαντασία και τόλμη, να προετοιμάσει το νέο κόσμο, να διαπλάσει τη νέα ελπίδα, να ξαναζωντανέψει το λησμονημένο άνθρωπο.

Το Τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, ανυψούμενη σε φορέα αφύπνισης της εθνικής μας συνείδησης για το παρόν και το μέλλον.


Αντικείμενο σπουδών:

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Συνταγματικό Δίκαιο Ι, Εγκληματολογία, Δημοσιονομικό Δίκαιο, Εισαγωγή στην Επιστήμη του Δικαίου.
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Αστικό Δίκαιο Ι, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο Ι, Διοικητικό Δίκαιο Ι, Πολιτικές Ιδέες και Πολιτικοί θεσμοί.
3ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Ποινικό Δίκαιο Ι, Εμπορικό Δίκαιο Ι, Αστικό Δίκαιο ΙΙ, Δίκαιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
4ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Διοικητικό Δίκαιο ΙΙ, Ποινικό Δίκαιο ΙΙ, Εμπορικό Δίκαιο ΙΙ, Αστικό Δίκαιο ΙΙΙ, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο ΙΙ.
5ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Αστικό Δίκαιο IV, Εργατικό Δίκαιο Ι, Ποινικό Δίκαιο ΙΙΙ, Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο Ι, Αστικό Δικονομικό Δίκαιο Ι.
6ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Σωφρονιστική, Αστικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙ, Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙ, Εργατικό Δίκαιο ΙΙ.
7ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Αστικό Δίκαιο V, Εμπορικό Δίκαιο ΙΙΙ, Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙΙ, Αστικό Δικονομικό ΙΙΙ, Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Ι.
8ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Υποχρεωτικά Μαθήματα Αστικό Δικονομικό Δίκαιο IV, Συνταγματικό Δίκαιο ΙΙ, Εμπορικό Δίκαιο IV, Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο ΙΙ, Αστικό Δίκαιο VI.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής (Καθ' όλη τη διάρκεια σπουδών επιλέγονται 9 μαθήματα από τα ακόλουθα:) Διαχρονικό Δίκαιο, Ιστορία της Φιλοσοφίας του Δικαίου, Ιστορία και Εισηγήσεις του Ρωμαϊκού Δικαίου, Ιστορία των Ελληνικών Δικαίων, Ειδικά θέματα Αστικού Δικαίου, Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Διεθνούς Διαιτησίας επί Ιδιωτικών Διαφορών, Ειδικά θέματα Πολιτικής Δικονομίας, Νομοπληροφορική, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι, Ειδικά θέματα Ποινικού Δικαίου, Δικαστική Ψυχολογία, Ειδική Εγκληματολογία, Ανακριτική, Ειδικό Ποινικό Δίκαιο, Δίκαιο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας, Στοιχεία Πολιτικής Οικονομίας, Εισαγωγή στις Εργασιακές Σχέσεις, Συγκριτικό Δίκαιο, Διεθνείς Οργανισμοί, Διεθνές Κοινωνικό Δίκαιο, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και Δίκαιο των Διεθνών Συναλλαγών, Διπλωματική Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνές Δίκαιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Γενική Κοινωνιολογία, Συνταγματική Ιστορία, Ειδική Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στην Πολιτική, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Θρησκευτικό Ποινικό Δίκαιο, Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο, Δίκαιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δίκαιο Περιβάλλοντος, Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο, Φορολογικό Δίκαιο ΙΙ (Φορολογική Δικαιοσύνη), Δίκαιο του Εξαγωγικού Εμπορίου, Δίκαιο της Αγοράς, Εμπορικές Ενοχές, Τραπεζικό Δίκαιο, Δίκαιο Χερσαίων Μεταφορών, Αεροπορικό Δίκαιο, Δίκαιο Χρηματοδοτήσεως της Οικονομίας, Δίκαιο της Περιφερειακής Αναπτύξεως, Εμπορική Πίστη, Διεθνείς Πτωχεύσεις, Βιομηχανικό Δίκαιο και Κλαδική Βιομηχανική Νομοθεσία, Δικαστική Ψυχιατρική, Θυματολογία, Φιλοσοφία του Δικαίου, Δίκαιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ξένη Γλώσσα (Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική, Γερμανική στα έξι πρώτα εξάμηνα), Οικονομική Ι, Οικονομική ΙΙ, Έλεγχος των Μονοπωλίων και Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού.


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
Δικηγόροι, Νομικοί Σύμβουλοι,
Υποθηκοφύλακες, Συμβολαιογράφοι, Δικαστικοί λειτουργοί,
Υπάλληλοι (ειδικές κατηγορίες),
Διπλωμάτες (μετά από ειδικές εξετάσεις στην Διπλωματική Ακαδημία).
Για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος απαιτείται ειδική άδεια, την οποία οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτήσουν αφού ασκηθούν επί 18 μήνες σε δικηγορικό γραφείο και περάσουν τις σχετικές εξετάσεις στον Άρειο Πάγο. Μετά από 4 χρόνια άσκησης επαγγέλματος μπορούν να παρίστανται στο Εφετείο και μετά από 8 χρόνια στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας.
Οι Δικηγόροι, που επιθυμούν να εισέλθουν στον Δικαστικό Κλάδο, έχουν τη δυνατότητα, ένα έτος μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος, να συμμετέχουν σε εξετάσεις και να εισέλθουν στον κλάδο των Ειρηνοδικών. Για τον κλάδο των Δικαστών απαιτείται τρία χρόνια άσκηση επαγγέλματος και συμμετοχή σε εξετάσεις για την κάλυψη κενών θέσεων.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.law.duth.gr/index.el.php?position=school&file=index
 
επιστροφή