επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Κοινωνιολογίας  
Ανήκει στη: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Πόλη: Ρέθυμνο
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη-Γάλλου, 74100 Ρέθυμνο
Τηλέφωνο: 28310 77465-66
Φαξ: 28310 77467

Σχετικά επαγγέλματα
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κοινωνιολόγος

Γενικά στοιχεία:

Σκοπός των Τμημάτων Κοινωνιολογίας είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν την καταγωγή, την ανάπτυξη, την οργάνωση, την εξέλιξη και την λειτουργία των ανθρωπίνων κοινωνιών, αλλά και να καταγράφουν και να αναλύουν τις μεταβολές της κοινωνικής συμπεριφοράς, των κοινωνικών σχέσεων και των κοινωνικών προβλημάτων.


Αντικείμενο σπουδών:

Mαθήματα ανά εξάμηνο
H κανονική ροή του προγράμματος για την κάλυψη των 40 εξαμηνιαίων μαθημάτων Kοινωνιολογίας ή συναφών αντικειμένων, κατανέμεται σε εγγραφή και επιτυχή εξέταση σε πέντε (5) μαθήματα ανά εξάμηνο (5x8=40). Το Πρόγραμμα Σπουδών ορίζει μέγιστο όριο εγγραφής σε 6 μαθήματα ανά εξάμηνο. Ως ελάχιστο όριο τίθεται για όλα τα εξάμηνα μέχρι το όγδοο, η εγγραφή σε 2 τουλάχιστον μαθήματα.
Επιπλέον:
- Οι φοιτητές του Γ' και του Δ' εξαμήνου έχουν δικαίωμα εγγραφής σε ένα μάθημα προηγούμενων εξαμήνων. Έχουν δηλαδή δικαίωμα να εγγράφονται σε 6 μαθήματα συν ένα μάθημα στο οποίο είχαν εγγραφεί και απέτυχαν στις εξετάσεις (6+1), εφόσον αυτό προσφέρεται στο τρέχον εξάμηνο.
- Οι φοιτητές των υπολοίπων εξαμήνων (Ε' έως Η') έχουν δικαίωμα εγγραφής σε δύο μαθήματα (6+2) (Μέσα στα έξι (6) συμπεριλαμβάνεται και η πτυχιακή εργασία).

Η Δομή του Προγράμματος

Με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος και τα μαθήματα που αυτό περιέχει, οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν και να συγκροτήσουν το δικό τους ατομικό πρόγραμμα σπουδών. Τα μαθήματα του Προγράμματος χωρίζονται σε δυο γενικές κατηγορίες: (α) τα μαθήματα κορμού και (β) τα μαθήματα των κατευθύνσεων.
- Ο Κορμός περιλαμβάνει μαθήματα που έχουν ως σκοπό να προσφέρουν τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία, τις γνώσεις και το πλαίσιο αναφοράς της Kοινωνιολογίας και των Kοινωνικών Eπιστημών γενικότερα καθώς και μια εισαγωγή στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του κλάδου.
- Οι Κατευθύνσεις συγκροτούν συστηματικά θεματικές περιοχές επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο πλαίσιο της ευρύτερης επιστήμης της Κοινωνιολογίας. Προσφέρουν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης και ευέλικτης συγκρότησης του ιδιαίτερου επιστημονικού πεδίου προτίμησης των φοιτητών. Το Πρόγραμμα Σπουδών αναπτύσσεται σε 4 κατευθύνσεις:
α) Kοινωνική Θεωρία
β) Kοινωνική Ανάπτυξη- Κοινωνικός Μετασχηματισμός
γ) Πολιτική Kοινωνιολογία
δ) Πολιτισμός-Εργασία- Εκπαίδευση

2.2 Κατηγορίες Μαθημάτων
· Τα μαθήματα κορμού
Τα μαθήματα αυτά, που προσφέρονται αποκλειστικά από το Τμήμα Κοινωνιολογίας, έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε αφενός να παρέχουν εγκύκλια γνώση στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της Κοινωνιολογίας και αφετέρου να διευκολύνουν τη μετάβαση προς τις επιμέρους θεματικές ενότητες επιστημονικών κατευθύνσεων με βάση τις οποίες αναπτύσσεται το Πρόγραμμα Σπουδών. Τα μαθήματα κορμού είναι κοινά για όλους τους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να τα συμπεριλάβουν υποχρεωτικά στο πρόγραμμά τους. Είναι δηλαδή υποχρεωτικά (ΥΠΟ) και ο αριθμός τους ανέρχεται σε 12.
Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν 3ωρη διδασκαλία και πρόσθετη φροντιστηριακή, εργαστηριακή ή άλλη μορφή εμβάθυνσης στο αντικείμενο του μαθήματος, σε εβδομαδιαία βάση. Στο μέρος της παράδοσης γίνεται διδασκαλία πλαισίου, ενώ το φροντιστηριακό μέρος επικεντρώνεται σε ειδικά θέματα ενταγμένα στη θεματολογία της διδασκαλίας πλαισίου. Ο προσδιορισμός της συγκεκριμένης μορφής του φροντιστηριακού μέρους γίνεται από τον Τομέα και τον διδάσκοντα, αναλόγως του ιδιαίτερου αντικειμένου του μαθήματος. Τίθενται, όμως, τα εξής τρία κοινά κριτήρια : (α) Η τελική βαθμολογία του μαθήματος συνάγεται από την αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών και στα δύο μέρη του μαθήματος. Ως συντελεστής βαθμολογίας καθορίζεται ποσοστό 60% για το κύριο μάθημα και 40% για το φροντιστηριακό, β) Η συμμετοχή όλων των φοιτητών στο φροντιστηριακό μέρος περιλαμβάνει μία τουλάχιστον ώρα την εβδομάδα και γ) Το μέρος της παράδοσης δεν πραγματοποιείται την ίδια μέρα με το φροντιστηριακό. Κάθε ΥΠΟ μάθημα αντιστοιχεί σε 4 δ.μ.
· Tα μαθήματα των κατευθύνσεων
Είναι όλα επιλογής. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Σε αυτά που κρίνονται ως βασικά και προαπαιτούμενα για ομάδες ειδικότερων μαθημάτων που συγκροτούν τις κατευθύνσεις - θεωρούνται δηλαδή "πύλες εισόδου" στις κατευθύνσεις. Τα μαθήματα αυτά χαρακτηρίζονται ως Υποχρεωτικά Επιλογής αυξημένης βαρύτητας (ΥΕΒ). Έχουν τον ίδιο αριθμό διδακτικών μονάδων με τα ΥΠΟ (4 δ.μ.). Προσφέρονται παράλληλα με τα ΥΠΟ στα τρία πρώτα έτη σπουδών σε αριθμό αντιστρόφως ανάλογο. Ενισχύουν δηλαδή την ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου μαθημάτων (κορμού γνώσεων) και εξασφαλίζουν τη μετάβαση στις κατευθύνσεις. Ο αριθμός των ΥΕΒ που προσφέρονται κάθε χρόνο ορίζεται περιοριστικά σε 12 (3 ανά κατεύθυνση). Οι φοιτητές υποχρεούνται για τη λήψη πτυχίου να επιλέξουν συνολικά τουλάχιστον 6 ΥΕΒ, εκ των οποίων ένα τουλάχιστον από κάθε κατεύθυνση. Η οργάνωση και η διδασκαλία των ΥΕΒ γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο με τα ΥΠΟ (3ωρη διδασκαλία πλαισίου και φροντιστηριακό μέρος ή σεμιναριακό μέρος).
β) Τα υπόλοιπα μαθήματα επιλογής. Αυτά είναι:
1) Υποχρεωτικές επιλεγόμενες παραδόσεις (ΥΕΠ). Πρόκειται για μαθήματα που συγκροτούν τον κύριο όγκο των θεματικών αντικειμένων που περιλαμβάνουν οι κατευθύνσεις. Είναι 3ωρα (3 δ.μ.).
2) Υποχρεωτικά επιλεγόμενα σεμινάρια (ΥΕΣ). Tα σεμινάρια είναι μαθήματα υποχρεωτικά επιλεγόμενα. Χαρακτηρίζονται από τη σχετική εξειδίκευση του αντικειμένου, και τη συστηματική ενεργοποίηση των φοιτητών. Για το λόγο αυτό, ο αριθμός φοιτητών που μπορούν να εγγράφονται στα σεμινάρια που προσφέρει το Tμήμα Kοιν/γίας κυμαίνεται από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15). Τα σεμινάρια έχουν ένα ή περισσότερα προαπαιτούμενα μαθήματα ΥΠΟ ή ΥΕΒ, τα οποία συνολικά λειτουργούν ως προετοιμασία των φοιτητών και προσφέρουν σε αυτούς τη δυνατότητα επιτυχούς συγγραφής σεμιναριακής εργασίας. Ειδικότερα οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν σε σεμινάριο εφόσον πληρούν δύο προϋποθέσεις: α) να φοιτούν τουλάχιστον στο Δ' εξάμηνο σπουδών και β) να έχουν παρακολουθήσει και εξεταστεί επιτυχώς σε διδασκόμενο μάθημα (παράδοση) του ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με εκείνο του σεμιναρίου στο οποίο επιθυμούν να εγγραφούν. Τα ΥΕΣ έχουν 3 δ.μ. Ο αριθμός που προσφέρονται κάθε χρόνο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 16, τέσσερα (4) ανά κατεύθυνση. Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται τουλάχιστον 6 ΥΕΣ (εκ των οποίων ένα τουλάχιστον από κάθε κατεύθυνση).
3) τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής (EΛE) είναι μαθήματα διεπιστημονικής κατάρτισης που συμπληρώνουν τα υποχρεωτικά και υποχρεωτικά επιλεγόμενα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Tμήματος και προσφέρονται από άλλα Tμήματα του Πανεπιστημίου Kρήτης ή έπειτα από ειδική απόφαση της Γ.Σ. του Tμήματος, από άλλα Παν/μια της Eλλάδας ή του εξωτερικού. Για τη λήψη πτυχίου οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους μέχρι τέσσερα (4) μαθήματα ελεύθερης επιλογής, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται δεύτερη ξένη γλώσσα. Οι Ελεύθερες επιλογές έχουν τρεις (3) διδακτικές μονάδες.
· Η πτυχιακή εργασία, είναι υποχρεωτική για τη λήψη πτυχίου
Οι φοιτήτριες/ες εγγράφονται για την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας στο Ζ' εξάμηνο σπουδών μέσα στον αριθμό των δηλωθέντων μαθημάτων τους. Προϋπόθεση έναρξης εκπόνησης πτυχιακής εργασίας είναι να μην οφείλουν πάνω από 10 μαθήματα από το συνολικό αριθμό μαθημάτων που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου. Για να διατηρήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν εργαζόμενοι στην πτυχιακή εργασία και κατά το Η' εξάμηνο δεν θα πρέπει τότε να οφείλουν περισσότερα από 5 μαθήματα για τη λήψη πτυχίου. Στο πλαίσιο της εκπόνησης πτυχιακής εργασίας, οι φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάριο πτυχιακής εργασίας που οργανώνεται με ευθύνη του κάθε Τομέα. Ο βαθμός της πτυχιακής εργασίας συνυπολογίζεται στο βαθμό του πτυχίου και αντιστοιχεί προς δύο (2) εξαμηνιαία μαθήματα κάθε ένα από τα οποία αντιστοιχεί σε έξι (6) διδακτικές μονάδες. Η αξιολόγηση γίνεται από τριμελή επιτροπή (η οποία ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος) στην οποία συμμετέχει ο επιβλέπων και άλλοι δύο διδάσκοντες, εκ των οποίων ο ένας μπορεί να προέρχεται από άλλο Τομέα ή άλλο Τμήμα.
· Πρακτική Άσκηση
Oι αποκαλούμενες ασκήσεις πεδίου, δηλαδή η επιτόπια παρατήρηση και έρευνα από τους φοιτητές/τριες σε χώρους κοινωνικής και πολιτικής δράσης που σχετίζονται με τις βασικές ενότητες γνωστικών αντικειμένων των κύκλων σπουδών τους, συμβάλλουν στη σύνδεση των θεωρητικών γνώσεων με την εμπειρική πραγματικότητα και στην καλύτερη έτσι κατανόηση και των δύο. Tο Tμήμα στηρίζει στο μέτρο του δυνατού αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
H Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική για όλους και μπορεί να ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 για όσους φοιτητές βρίσκονται στο τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών τους. H Πρακτική Άσκηση θα διαρκεί τρείς (3) μήνες συνολικά (μπορεί να γίνεται και κατά την καλοκαιρινή περίοδο και επίσης μπορεί να γίνεται και τμηματικά, δηλαδή δύο μήνες και αργότερα ένα ακόμη), με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρακωλύεται η κανονική φοίτηση των φοιτητών. Mε απόφαση της Γ. Συνέλευσης του Τμήματος συγκροτείται οργανωτική μονάδα (επιτροπή) η οποία, κατόπιν συνεννόησης με τους σχετικούς φορείς, καταρτίζει έως το τέλος του εαρινού εξαμήνου πρόγραμμα με τις υπάρχουσες θέσεις και συγχρόνως αξιολογεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων φοιτητών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Mετά το τέλος της Πρακτικής Άσκησης και σε ορισμένη προθεσμία, οι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν μια έκθεση καθώς και βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας ή φορέα όπου απασχολήθηκαν, με βάση τα οποία θα γίνεται η αξιολόγηση της άσκησης. Η πρακτική άσκηση (με την προϋπόθεση της θετικής αξιολόγησής της) ισοδυναμεί με τις διδακτικές μονάδες ενός ΥΕΠ καθώς και με την επιτυχή εξέταση σε ένα ΥΕΠ.
·Δισεξαμηνιαία μαθήματα
Mε απόφαση της Γ.Σ. του Tμήματος, ύστερα από εισήγηση του αντίστοιχου διδάσκοντος, μαθήματα που από τη φύση του περιεχομένου τους εκτείνονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα στο αυτό ακαδημαϊκό έτος, μπορούν να θεωρηθούν δισεξαμηνιαία μαθήματα. Aυτό σημαίνει ότι, η μεν αξιολόγηση της επίδοσης των αντιστοίχων φοιτητών / φοιτητριών θα γίνεται κατά τρόπο ενιαίο, στο σύνολο της ύλης του δισεξαμηνιαίου μαθήματος, η δε βαθμολόγηση θα αναφέρεται χωριστά στα δύο εξαμηνιαία μαθήματα που από κοινού συνθέτουν το δισεξαμηνιαίο μάθημα.

Mαθήματα xειμερινού eξαμήνου
Εξάμηνο 1ο
Yποχρεωτικά: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία Ι, Κοινωνική Θεωρία Ι (Κλασική Θεωρία), Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, Κοινωνική Ιστορία Ι, Αγγλικά για Κοινωνιολόγους Επίπεδο Α', Κοινωνικοί Θεσμοί-Κοινωνικός Έλεγχος, Κοινωνική Ανθρωπολογία

Εξάμηνο 3ο
Yποχρεωτικά: Κοινωνική Θεωρία ΙΙΙ (Σύγχρονη), Μέθοδοι και τεχνικές της Κοινωνιολογικής Έρευνας Ι, Αγγλικά για Κοινωνιολόγους Επίπεδο Γ, Πολιτική Κοινωνιολογία των ΜΜΕ

Εξάμηνο 5ο
Yποχρεωτικά: Σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία ΙΙ, Σύγχρονες Θεωρίες Ταξικής Ανάλυσης

Yποχρεωτικές Eπιλεγόμενες Παραδόσεις: Πολιτική Υγείας, Κοινωνιολογία της Ανάγνωσης, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Εισαγωγή στην Εγκληματολογία, Πολιτική Κοινωνιολογία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Κοιν/γία της Συλλογικής Δράσης και των Κοινωνικών Κινημάτων, Κοινωνιολογία της Κοινωνίας των Πληροφοριών, Εισαγωγή στην Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνιολογία του Συνδικαλιστικού Κινήματος, Κράτος και Εργασία, Κοινωνιολογία της Θρησκείας, Κοινωνικο-οικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης, Κοινωνιολογία των Φύλων

Yποχρεωτικά Eπιλεγόμενα Σεμινάρια: Ειδικά Θέματα στην Κουλτούρα και Ιδεολογία, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ο εκσυχρονισμός του Ελληνικού Κράτους, Φυσικό Δίκαιο και Συγκρότηση του Κράτους, Κοινωνικο- οικονομική αναδιάρθρωση και Κοινωνικά Κινήματα, Σεμινάριο Ποσοτικών Μεθόδων


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις: α) Kοινωνική Θεωρία
β) Kοινωνική Ανάπτυξη- Κοινωνικός Μετασχηματισμός
γ) Πολιτική Kοινωνιολογία
δ) Πολιτισμός-Εργασία- Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
ως ερευνητές ή ως σύμβουλοι σε ινστιτούτα ή πανεπιστημιακά κέντρα ερευνών,
στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση,
ως σύμβουλοι σε οργανισμούς, και επιχειρήσεις.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.soc.uoc.gr/social/index.html
 
επιστροφή