επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Κοινωνιολογίας  
Ανήκει στη: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Πόλη: Μυτιλήνη
Διεύθυνση: Χαρ. Τρικούπη & Φάωνος, 81 100 Μυτιλήνη
Τηλέφωνο: 22510 36500
Φαξ: 22510 36509

Σχετικά επαγγέλματα
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κοινωνιολόγος

Γενικά στοιχεία:

Σκοπός των Τμημάτων Κοινωνιολογίας είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν την καταγωγή, την ανάπτυξη, την οργάνωση, την εξέλιξη και την λειτουργία των ανθρωπίνων κοινωνιών, αλλά και να καταγράφουν και να αναλύουν τις μεταβολές της κοινωνικής συμπεριφοράς, των κοινωνικών σχέσεων και των κοινωνικών προβλημάτων.


Αντικείμενο σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει:
Α) Τη διάκριση των μαθημάτων σε Υποχρεωτικά, Υποχρεωτικά Κατ' επιλογή και Προαιρετικά.
Τα Υποχρεωτικά είναι τα μαθήματα που κρίνονται απαραίτητα για τη βασική θεωρητική και μεθοδολογική εκπαίδευση του φοιτητή μέσα από την οποία συγκροτεί την κοινωνιολογική του ταυτότητα. Τα μαθήματα αυτά ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να τα παρακολουθήσει επιτυχώς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή πτυχίου.
Τα Υποχρεωτικά Κατ' επιλογή είναι μαθήματα που συμπληρώνουν την επιστημονική φυσιογνωμία του φοιτητή και παρέχουν περισσότερο εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες θεωρούνται βασικές για ευρεία κατηγορία κοινωνιολογικών απασχολήσεων στην αγορά εργασίας. Από τα μαθήματα αυτά ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει συγκεκριμένο αριθμό από δεδομένο πίνακα.
Τα Προαιρετικά καλύπτουν ιδιαίτερες επιστημονικές αναζητήσεις ή περισσότερο εντοπισμένες ειδικές επιλογές. Από τον πίνακα των προαιρετικών μαθημάτων, ο φοιτητής πρέπει να επιλέξει έναν ορισμένο αριθμό που καλύπτει τις κυριότερες επαγγελματικές ειδικότητες της κοινωνιολογίας.
Β) Τα μαθήματα είναι περιορισμένα σε αριθμό κατά εξάμηνο (5 ή το πολύ 6) ώστε να μην κατακερματίζεται η οργάνωση της μελέτης και της εργασίας του φοιτητή. Καλύπτουν έτσι ευρεία πεδία και συνθετικές ενότητες ύλης.
Γ) Η διδασκαλία πραγματοποιείται με τη μέθοδο της μελέτης επιλεγμένης βιβλιογραφίας υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντος που την ασκεί με υποβοηθητικά σεμιναριακά και φροντιστηριακά μαθήματα. Για την ανίχνευση της προόδου των φοιτητών απαιτείται η συγγραφή σύντομων εργασιών που καταδεικνύουν την κριτική αφομοίωση των γνωστικών αντικειμένων.
Δ) Οι ώρες διδασκαλίας ποικίλουν ανά μάθημα. Ανάλογα με τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας που απαιτούνται για κάθε συγκεκριμένο μάθημα ορίζεται και ο αριθμός των διδακτικών μονάδων που του αντιστοιχούν.
Μια διδακτική Μονάδα αντιστοιχεί σε μία μονόωρη εβδομαδιαία παράδοση.
Στα εργαστήρια, στα φροντιστήρια και στα σεμινάρια, μία διδακτική μονάδα αντιστοιχεί σε δύο ώρες διδασκαλίας.

Εξάμηνο 1ο
Υποχρεωτικά μαθήματα: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία. Βασικές Έννοιες της Κοινωνιολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών, Εισαγωγή στις Μεθόδους και Τεχνικές της Κοινωνικής Έρευνας, Πολιτική- Πολιτικοί Θεσμοί- Πολιτειακά Συστήματα, Κοινωνία και Πολιτισμός. Βασικές Έννοιες, Γλώσσα- Αγγλικά

Εξάμηνο 2ο
Υποχρεωτικά μαθήματα: Εξέλιξη της Κοινωνιολογικής Σκέψης. Κλασικοί της Κοινωνιολογίας, Κοινωνική Διαστρωμάτωση, Κοινωνική Διαφοροποίηση. Μεταβιομηχανική και Παγκόσμια Κοινωνία , Μέθοδοι και Τεχνικές της Κοινωνικής Έρευνας, Oικονομικά Συστήματα και Οικονομικές Λειτουργίες, Πολιτειακά Συστήματα και Πολιτειακές Λειτουργίες, Γλώσσα


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις: (α). Γενική θεωρία
(β). Μεθοδολογία
(γ). Εμπειρική έρευνα
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό - και τώρα στη χώρα μας - η κοινωνιολογία δίνει απάντηση σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων. Ο νέος κοινωνιολόγος έχει τη θέση του στην νέα οικονομία που διαμορφώνεται και στην πατρίδα μας: μια οικονομία που βασίζεται στη γνώση και στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή ειδίκευση, ικανότητες προσαρμογής, ευελιξία, ερευνητική κατάρτιση και ποιότητα σκέψης.
Ο εκσυγχρονισμός του κράτους (σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, σύστημα υγείας, κοινωνική πρόνοια, πολιτικές πρόληψης κατά των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας κλπ) απαιτεί νέα δυναμικά στελέχη από το χώρο των κοινωνικών επιστημών. Σπουδές οι οποίες συνδυάζουν θεωρητική παιδεία και ερευνητική κατάρτιση με χρήση των νέων τεχνολογιών και μεθόδων, αποτελούν προϋποθέσεις γι αυτή τη νέα αγορά εργασίας και την ποιοτική της εξέλιξη.
Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο φοιτητής εξοικειώνεται με αυτή την νέα πραγματικότητα. Προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες των καιρών. Αποκτά έτσι αυτοπεποίθηση για να ασκήσει την κοινωνιολογία ως επάγγελμα σε θέσεις αιχμής:
-ως ειδικός σε θέματα κοινωνικών πολιτικών
-ως σύμβουλος (consultant) σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, Μέσα Επικοινωνίας
-ως στέλεχος εκπαιδευτικών οργανισμών
-ως υπεύθυνος - σχεδιαστής έρευνας, αξιολογητής έρευνας- για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ανάπτυξη της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας.
-ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στις κρατικές υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.aegean.gr/sociology/
 
επιστροφή