επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας  
Ανήκει στη: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Πόλη: Αθήνα
Διεύθυνση: Λεωφ. Καβάλας και Μητροδώρου 24, 10441 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5385671
Φαξ: 210 5385689

Σχετικά επαγγέλματα
Κοινωνικός Λειτουργός

Γενικά στοιχεία:

Στόχος του τμήματος είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των σπουδαστών, ώστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς) να συμβάλλουν στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόνοιας και στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.


Αντικείμενο σπουδών:

Οι σπουδές περιλαμβάνουν επτά (7) εξάμηνα θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων , ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε εργασιακούς χώρους εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας (νοσοκομεία, πρόνοιες, δήμους κ.α.) στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης ,(για την πρακτική άσκηση των φοιτητών την εποπτεία εξακολουθεί να έχει το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας) και η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας κατά το τελευταίο έτος σπουδών.
Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος κοινωνικής εργασίας αφορά στο γνωστικό πεδίο της κοινωνικής εργασίας , ως εφαρμοσμένης Κοινωνικής επιστήμης. Το περιεχόμενο σπουδών παρέχει θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση για την πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων, εφαρμοσμένη κοινωνική έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη, αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Εξάμηνο 1ο
Στοιχεία Κοινωνικής Υγιεινής Ι, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Στοιχεία Οικονομικής Ι, Στοιχεία Δικαίου Ι, Ψυχολογία Ι, Κοινωνιολογία Ι, Εισαγωγή στην Κοινωνική Εργασία, Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας Ι, Σύνταξη Κειμένων, Ξένη Γλώσσα Ι

Εξάμηνο 2ο
Στοιχεία κοινωνικής υγιεινής ΙΙ, Ιστορία πολιτικών θεωριών, Στοιχεία οικονομικής ΙΙ, Ψυχολογία ΙΙ, Κοινωνιολογία ΙΙ, Μέθοδοι κοινωνικής εργασίας, Προγράμματα κοινωνικής προστασίας ΙΙ, Ξένη Γλώσσα ΙΙ, Μέσα διαγνωστικής και θεραπευτικής εργασίας, Δημογραφία

Εξάμηνο 3ο
Ψυχολογία ΙΙΙ, Κοινωνιολογία ΙΙΙ, Κοινωνική εργασία με άτομα Ι, Κοινωνική εργασία με ομάδες Ι, Κοινωνική εργασία με κοινότητες Ι, Σεμινάριο εποπτείας πρακτικής εργαστηριακής άσκησης, Ξένη Γλώσσα ΙΙΙ, Στοιχεία Δικαίου ΙΙ, Ειδική Αγωγή

Εξάμηνο 4ο
Ψυχολογία ΙV, Κοινωνιολογία IV, Κοινωνική εργασία με άτομα ΙΙ, Κοινωνική εργασία με ομάδες ΙΙ, Κοινωνική εργασία με κοινότητες ΙΙ, Εργαστηριακή πρακτική άσκηση Ι, Στοιχεία ψυχιατρικής , ψυχοπαθολογίας Ι, Δεοντολογία επαγγέλματος

Εξάμηνο 5ο
Κοινωνική εργασία με άτομα ΙΙΙ, Κοινωνική εργασία με ομάδες ΙΙΙ, Κοινωνική εργασία με κοινότητες ΙΙΙ, Κοινωνική έρευνα Ι, Στοιχεία Ψυχιατρικής - Ψυχοπαθολογίας ΙΙ, Οργάνωση & Διοίκηση κοινωνικών υπηρεσιών Ι, Πρακτική εργαστηριακή άσκηση ΙΙ

Εξάμηνο 6ο
Κοινωνική εργασία με κοινότητες IV, Κοινωνική εργασία με οικογένεια, Κοινοτική ψυχική υγεία, Κοινωνική έρευνα II, Προγραμματισμός Η/Υ, Σεμινάριο τελειοφοίτων, Πρακτική εργαστηριακή άσκηση III

Εξάμηνο 7ο
Κοινωνική εργασία σε ιδρύματα, Οργάνωση & Διοίκηση κοινωνικών υπηρεσιών II, Στοιχεία κοινωνικής πολιτικής, Ξένη γλώσσα IV ορολογία, Στατιστική

Εξάμηνο 8ο
Πρακτική άσκηση ( διάρκειας: 6 μηνών)
Η εξάμηνη καθημερινή πρακτική άσκηση πραγματοποιείται μετά το τέλος των σπουδών σε αμειβόμενη θέση εργασίας του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι τοποθετήσεις για πρακτική άσκηση στις εγκεκριμένες κοινωνικές υπηρεσίες γίνονται από το τμήμα κοινωνικής εργασίας σε συνεργασία με τους σπουδαστές και τους υπεύθυνους κοινωνικούς λειτουργούς των υπηρεσιών και οργανώσεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται υπηρεσίες όπου τοποθετούνται σπουδαστές για την επιβλεπόμενη πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και για την εξάμηνη πρακτική άσκηση του Ζ΄ εξαμήνου:
Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας στις Νομαρχίες
Κοινωνικές Υπηρεσίες των νοσοκομείων και των ψυχιατρείων
Κέντρα Ειδικής Αγωγής
Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων
Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα
Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων κ.α.

Κατά τη διάρκεια του έκτου ή έβδομου τυπικού εξαμήνου οι σπουδαστές επιλέγουν το θέμα της πτυχιακής τους εργασίας, που πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την ανθρωπιστική κοινωνική επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας σε πρωτοποριακές εφαρμογές ή μετά από επιστημονική έρευνα. Πτυχιακές εργασίες μπορούν να ανατεθούν σε ομάδες των δύο ή τριών σπουδαστών. Μετά την ολοκλήρωση και έγκριση της από το σύμβουλο καθηγητή, η εργασία υποβάλλεται στο τμήμα και παρουσιάζεται σε τριμελή εξεταστική επιτροπή.



Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες εφαρμογής, ώστε να αποκτήσουν την άδεια άσκησης στο επάγγελμα και να απασχοληθούν ως κοινωνικοί λειτουργοί, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως στελέχη ή υπεύθυνοι οργανισμών και υπηρεσιών, στους τομείς : Υγείας Κοινωνικής Πρόνοιας, Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Επαγγελματικού προσανατολισμού και Απασχόλησης, εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας, Κοινοτικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης, Κοινωνικής Υπηρεσιών στις ΄Ένοπλες Δυνάμεις και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ειδικότερα οι πτυχιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στα παρακάτω αντικείμενα:

Έρευνα συνθηκών από τις οποίες κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης άτομα, οικογένειες, κοινωνικές ομάδες. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των ψυχο-κοινωνικών οικονομικών τους προβλημάτων. Διατήρηση ή αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ατόμου και μικροπεριβάλλοντος και στην εν γένει κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του.
Διερεύνηση των γενεσιουργών συναισθηματικών και κοινωνικών- οικονομικών λόγων κλονισμού της σωματικής ή ψυχικής υγείας ατόμων και οικογενειών. Παροχή ενημερωτικού συμβουλευτικού και υποστηρικτικού έργου προς τον ασθενή, τους οικείους του την κοινότητα.
Συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία με περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικής ασθένειας, αναπηρίας, γήρατος και άλλων προβλημάτων ασφαλισμένων ή προστατευομένων ατόμων.
Αξιολόγηση επαγγελματική διαπαιδαγώγηση και προσανατολισμός διαφόρων ομάδων, κατά την προετοιμασία για επαγγελματική απασχόληση ή για εργασιακή επανένταξη. Συμβουλευτική ? υποστηρικτική με εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής προσαρμογής και της απασχόλησης.
Πρόληψη ή αντιμετώπιση συναισθηματικών και κοινωνικό οικονομικών αναγκών μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, κατά την προσαρμογή τους στον εκπαιδευτικό χώρο, και τυχόν προσωπικών και οικογενειακών κρίσεων.
Πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της εγκληματικότητας ομάδων υψηλού κινδύνου. Ομαλοποίηση των σχέσεων με το κοινωνικό περιβάλλον, κοινωνική ένταξη, επαγγελματική αποκατάσταση, στήριξη και αξιοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος ατόμων που έχουν υποπέσει σε αντικοινωνική ή εγκληματική συμπεριφορά. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ενεργοποίηση κοινωνικών ομάδων και πολιτών για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων.
Εκπόνηση κοινωνικών μελετών για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινοτικής ανάπτυξης. Οργάνωση δικτύών κοινωνικών υπηρεσιών στο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών και των συνθηκών διαβίωσης κοινοτήτων. Προάσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, ενεργοποίηση πολιτών για συλλογική δράση, αξιοποίηση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων στην προώθηση κοινοτικών τοπικών υποθέσεων.
Οργάνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας. Διεύθυνση Υπηρεσίας. Συντονισμός προγραμμάτων και διαπλεκόμενων Υπηρεσιών. Επαγγελματική εποπτεία.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν κάθε άλλη δραστηριότητα σε επαγγελματικά αντικείμενα, που δεν αναφέρονται παραπάνω και προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμης στην ειδικότητα της Κοινωνικής Εργασίας, και καλύπτουν όλο το φάσμα της Διοικητικής ιεραρχίας των Υπηρεσιών που υπηρετούν.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.teiath.gr/seyp/socialwork/index.htm
 
επιστροφή