επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  
Ανήκει στη: Ανεξάρτητα Τμήματα
Πόλη: Αθήνα
Διεύθυνση: Λεωφ. Συγγρού 136, 17671 Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 210 9201037
Φαξ: 210 9221222

Γενικά στοιχεία:



Αντικείμενο σπουδών:

Τα διδασκόμενα μαθήματα κατανέμονται σε κατηγορίες διδασκομένων μαθημάτων και μαθημάτων αυτενέργειας. Τα διδασκόμενα μαθήματα διακρίνονται σε: Υποχρεωτικά (ΥΠ), Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ), Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ), Μαθήματα εκτός Τμήματος (ΜΕΤ).
Τα μαθήματα αυτενέργειας διακρίνονται σε Σεμινάρια και σε ατομικές εργασίες (εξαμηνιαίες, θερινές και πτυχιακές). Για όλα τα μαθήματα γίνεται αναφορά στο Επίπεδο Συνθετότητας (ΕΣ), στις Διδακτικές Μονάδες (ΔΜ) και στο Χειμερινό (ΧΕ) ή Εαρινό (ΕΕ) Εξάμηνο που προσφέρεται το κάθε μάθημα, ώστε να είναι δυνατή η επιλογή των μαθημάτων κατά τη χρονική και λογική τους αλληλουχία.

Για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν άνετα το πρόγραμμα σπουδών των επομένων τριών ετών το Τμήμα υποδεικνύει στους πρωτοετείς φοιτητές κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα των σπουδών τους να παρακολουθήσουν το ακόλουθο πρόγραμμα:

Α΄ Εξάμηνο (Χ.Ε 2004-2005)
Ανθρωπολογία της Σύγχρονής Ελλάδας, Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία 1, Εισαγωγή στην Κοινωνική Θεωρία, Εισαγωγή στην Οπτική Ανθρωπολογία : Εθνογραφικά Φιλμς, Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία, Κράτος και Κοινωνία στη Νεότερη Ελλάδα (19ος- 20ος αιώνας)
Β΄ Εξάμηνο (Ε.Ε )
Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία ιι, Ανθρωπολογικές Έρευνες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ιστορία των Νεότερων Χρόνων, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις του Παρελθόντος, Εισαγωγή στη Στατιστική :Κοινωνικές Στατιστικές , Εισαγωγή στην Πολιτισμική Γεωγραφία.


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Α. Μαθήματα Υποχρεωτικά (ΥΠ)

Ανθρωπολογία της Σύγχρονης Ελλάδας, Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία1, Εισαγωγή στην Κοινωνική Θεωρία, Εισαγωγή στην Οπτική, Ανθρωπολογία: Εθνογραφικά Φιλμς, Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία, Κράτος και Κοινωνία στη Νεότερη Ελλάδα (19ος& 20οςαι), Ανθρωπολογία της Θρησκείας και των Συμβολικών Συστημάτων (Ανθρωπολογία των Συμβολικών Συστημάτων), Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης, Οικονομική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία και Λαογραφία, Αστική Ανθρωπολογία, Κοινότητα, Συλλογικές Ταυτότητες και Πολιτισμικές Ομάδες, Σύγχρονη Ανθρωπολογική Θεωρία.

Β. Μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ)

Κοινωνική και Ιστορική Δημογραφία, Εισαγωγή στην Εθνογραφία και την Επιτόπια Έρευνα, Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης και του Σχολικού Χώρου(Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης), Ανθρωπολογία της Τροφής και του Ποτού, Ανθρωπολογία της Υγείας, Ανθρωπολογία του Υλικού Πολιτισμού, Ανθρωπολογία των Σύγχρονων Δυτικών Κοινωνιών, Διαπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση:Παιδαγωγικές Θεωρίες(Πολυπολιτισμική Εκπαίδευση), Διδακτική της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών Πειραματικές Μορφές Διδασκαλίας, Ανθρωπολογία του Δικαίου, Ανθρωπολογία των Ισλαμικών Κοινωνιών,


Γ. Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ)

Επιστημολογία (Φιλοσοφία της Επιστήμης), Εφαρμοσμένη Ανθρωπολογία, Κύκλος Ζωής και Νέες Τεχνολογίες, Ανθρωπολογία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Διασποράς:Ελληνικές και Άλλες Κοινότητες, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Παρέκκλισης, Εδραίες και Νομαδικές Κοινωνίες, Οπτική Ανθρωπολογία: Θεωρητικές Προσεγγίσεις, Ανθρωπολογία του Τουρισμού, Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις του Αγροτικού Χώρου, Ζητήματα Εθνογραφίας και Ανθρωπολογικής Θεωρίας, Πολυπολιτισμικότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Α. Μαθήματα Υποχρεωτικά (ΥΠ)

Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις του Παρελθόντος, Ανθρωπολογία και Φιλοσοφία, Ανθρωπολογικές Έρευνες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, Εισαγωγή στη Στατιστική: Κοινωνικές Στατιστικές, Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία ιι(Αντικείμενα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Εισαγωγή στην Πολιτισμική Γεωγραφία, Ευρωπαϊκή ,Ιστορία Νεότερων Χρόνων Ανθρωπολογικές Θεωρίες της Οικογένειας και της Συγγένειας, Πολιτική Ανθρωπολογία, Πολιτιστική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία και Κοινωνικός Μετασχηματισμός( Α. της Κοινωνικής Μεταβολής ), Ευρωπαϊκή Ανθρωπολογία, Μεθοδολογία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Β. Μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ)

Ανθρωπολογία του Φύλου, Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις της Συγγένειας, Ελληνική Εθνογραφία, Ανθρωπολογία της Βίας και των Συγκρούσεων, Ανθρωπολογία του Σώματος, Ανθρωπολογία του Χώρου, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Μετανάστευσης, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις του Λαϊκού Πολιτισμού, Γλώσσα και Επικοινωνία, Εθνογραφίες Άλλων Κοινωνιών, Θεωρίες της Ανταλλαγής και Παγκοσμιοποίησης.


Γ. Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ)


Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία και Γλωσσολογία, Ανθρωπολογία και Λογοτεχνία, Ανθρωπολογία και Μουσειολογία, (Ανθρωπολογία και Πολιτισμικά Μουσεία), Ανθρωπολογία και Ψυχολογία, Ανθρωπολογία των Ηλικιών , Εθνομουσικολογία, Θεωρίες του Πολιτισμού, Πολιτισμική Εγκληματολογία, Συγγένεια και Νέες Τεχνολογίες Αναπαραγωγής, Ανθρωπολογία και Οριενταλισμός: Ζητήματα Αποικιοκρατίας, Εργαστήριο Εθνογραφικών Ταινιών και Φωτογραφίας.


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις:
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Το πτυχίο του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας παρέχει ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών δυνατοτήτων στους κατόχους του. Χάρη στο κοινό ευρύ και γενικό υπόβαθρο που προσφέρει σε όλους τους φοιτητές του Τμήματος το ενιαίο πτυχίο, οι πτυχιούχοι του, ανεξάρτητα από την Κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, μπορούν να απασχοληθούν σε οποιοδήποτε κλάδο του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα που απαιτεί επιστημονικά εφόδια διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας, χάραξης πολιτικής, σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης κλπ.
Μπορούν έτσι να απασχοληθούν
ως ερευνητές:
* σε δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα διεξαγωγής ερευνών και
* σε μελετητικά γραφεία
ως στελέχη:
* σε Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας
* σε Διοικητικές Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
* σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου με αρμοδιότητες σε θέματα κοινωνικής προστασίας και παρέμβασης (λ.χ. Νοσοκομεία, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κλπ.).
* σε ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με την εκπόνηση, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικού σχεδιασμού, κοινωνικής ανάπτυξης κλπ.
ως διδάσκοντες:
* σε δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια στον κλάδο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων
* σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών κλπ.


Αυξημένες ευκαιρίες για απασχόληση σε θέσεις που έχουν ως αντικείμενό τους διάγνωση κοινωνικών αναγκών, προνοιακά προγράμματα, πολιτιστικά προγράμματα, Πνευματικά Κέντρα, Μουσεία.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.panteion.gr/gr/new/
 
επιστροφή