επιστροφή - αρχική σελίδα

ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χ.Β.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός Σπουδών


  Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής  
Ανήκει στη: Ανεξάρτητα Τμήματα
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Εγνατίας 156, 54006 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 891253, 58
Φαξ: 2310 891257

Σχετικά επαγγέλματα
Κοινωνιολόγος

Γενικά στοιχεία:

Το τμήμα ιδρύθηκε με σκοπό να υπηρετήσει ορισμένα πεδία της επιστήμης που έχουν πρόσφατα αποκτήσει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα οι σκοποί του Τμήματος είναι:
1. Να προάγει τις κοινωνικές επιστήμες στους τομείς της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με την καλλιέργεια της ακαδημαϊκής και της εφαρμοσμένης διδασκαλίας και έρευνας.
2. να παρέχει στους πτυχιούχους του την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Η προαγωγή της έρευνας στην Εκπαιδευτική και Κοινωνική Πολιτική και ιδιαίτερα στους τομείς της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, των Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών καθώς και της Αξιολόγησης, Διαμόρφωσης και Ανάπτυξης Θεσμών Κοινωνικής Πολιτικής.


Αντικείμενο σπουδών:

Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο πτυχίο, το οποίο προσδιορίζεται από τις κατευθύνσεις:
α) Κατεύθυνση της Συνεχούς Εκπαίδευσης
β) Κατεύθυνση της Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Η πρώτη κατεύθυνση στοχεύει να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στην απόκτηση της εκπαιδευτικής, ψυχολογικής και διοικητικής κατάρτισης, ώστε να μπορούν να εργαστούν ως ειδικοί στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση. Η δεύτερη κατεύθυνση στοχεύει στην κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τη λήψη του πτυχίου ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα.

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από δύο κύκλους σπουδών, διάρκειας δύο ετών ο καθένας. Ο πρώτος κύκλος σπουδών είναι κοινός για όλους τους φοιτητές. Στον κύκλο αυτό διδάσκονται μαθήματα που σχετίζονται και με τις δύο κατευθύνσεις και αναφέρονται σε γνωστικά αντικείμενα από την παιδαγωγική, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, τη φιλοσοφία, τη διδακτική ειδικών αντικειμένων, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες και τη στατιστική.

Ο δεύτερος κύκλος σπουδών περιλαμβάνει τα μαθήματα κατεύθυνσης (Συνεχής Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες). Η επιλογή των κατευθύνσεων από τους φοιτητές γίνεται στο 5ο εξάμηνο, αφού έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών, με δήλωσή τους που υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος ή με απόφαση της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για όσους δεν υποβάλουν δήλωση.
Α' Εξάμηνο
Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, Γενική Ψυχολογία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Φιλοσοφία της Παιδείας, Θεμελιώδη Μαθηματικά, Εισαγωγή στους Η/Υ, Ξένη γλώσσα,, 

Β' Εξάμηνο
Εφαρμογές της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση, Στατιστική Ι, Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών, Παιδαγωγική Ψυχολογία, Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Αξιολόγηση,  Ξένη γλώσσα

Γ' Εξάμηνο
Εισαγωγή στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, Εισαγωγή στην Εκπαίδευση των Α.Μ.Ε.Α, Εξελικτική Ψυχολογία, Εισαγωγή στις Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Ψυχολογία, Εννοιολογική Ανάπτυξη στα Μαθηματικά και Λογική Σκέψη, Ελληνική Γλώσσα και Διδακτική της (Ι), Ξένη γλώσσα

Δ' Εξάμηνο
Διδακτική και Ανάπτυξη Προγραμμάτων, Εφαρμοσμένη Στατιστική
Γνωστική Ψυχολογία της Μάθησης, Εκπαιδ. Πολιτική και Εκπαιδ. Μεταρρύθμιση, Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Ελληνική Γλώσσα και Διδακτική της (ΙΙ), Κοινωνικοποίηση της Νέας Γενιάς: Θεωρία και Έρευνα, Ξένη γλώσσα

Ε' Εξάμηνο
Μαθησιακές δυσκολίες Ι, Εξελικτική Ψυχοπαθολογία, Νοητική Υστέρηση, Ψυχολογία Ανάγνωσης και Γραφής, Συγκριτική Θεώρηση της Εκπαίδευσης των Α.Μ.Ε.Α., Ελεύθερη Επιλογή

ΣΤ' Εξάμηνο
Μαθησιακές Δυσκολίες ΙΙ, Λογοπαθολογία, Διδακτική Μεθοδολογία Εκπαίδευσης των Α.Μ.Ε.Α., Ψυχοδιαγνωστικά Μέσα, Κοινωνική Πολιτική για τα Α.Μ.Ε.Α, Ελεύθερη Επιλογή

Ζ' Εξάμηνο
Ψυχοκινητικές Διαταραχές και Εκπαίδευση, Πρακτική Άσκηση Ι, Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Αυτισμό, Νευροψυχολογία, Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Εκπαίδευση, των Α.Μ.Ε.Α., Πτυχιακή Εργασία (προαιρετική), Ελεύθερη Επιλογή

Η' Εξάμηνο
Νέες Τεχνολογίες και Πολυμέσα στην Εκπαίδευση των Α.Μ.Ε.Α, Εκπαίδευση Ατόμων με Κώφωση, Πρακτική Άσκηση ΙΙ, Εκπαίδευση ατόμων με τύφλωση, Διαμόρφωση Ταυτότητας στα Α.Μ.Ε.Α, Πτυχιακή Εργασία (προαιρετική), Ελεύθερη Επιλογή


Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 8
Κατευθύνσεις: Α. Συνεχούς Εκπαίδευσης
Β. Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Κατεύθυνση: ΕΚΠ – Γενική Κατεύθυνση

1ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, Θεμελιώδη Μαθηματικά, Εισαγωγή στους Η/Υ, Γνωστική Ψυχολογία, Ξένη Γλώσσα I. ( Αγγλική , Γαλλική , Γερμανική).
Μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής: Συγκριτική Παιδαγωγική, Φιλοσοφία της Παιδείας, Ψυχολογία της Μάθησης.

2ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά: Στατιστική I, Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών, Ξένη Γλώσσα II.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Εκπαιδευτική Αξιολόγηση, βασικές Αρχές της Πληροφορικής, Εκπαιδευτική Πολιτική και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Εκπαιδευτική Ψυχολογία.

3ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Εισαγωγή στην Εκπαίδευση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Βασικές Νευροεπιστήμες, Εφαρμοσμένη Στατιστική, Ξένη Γλώσσα III.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Κοινωνική Ψυχολογία, Ελληνική Γλώσσα και Διδακτική της I, Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

4ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Εισαγωγή στη συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, Διδακτική και Αναπτυξιακή Προγραμμάτων, Κοινωνικοποίηση της Νέας Γενιάς: Θεωρία και Έρευνα, Εισαγωγή στις Επιστήμες Λόγου και Ακοής, Κοινωνική Πολιτική, Εφαρμογές πληροφορικής στην Εκπαίδευση, Ξένη Γλώσσα IV.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Ελληνική γλώσσα και Διδακτική της II, Συναισθηματική και Ηθική Ανάπτυξη.

Κατεύθυνση ΕΚΠ – ΑΜΕΑ ( Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες)

5ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά μαθήματα: Μαθησιακές Δυσκολίες, Ψυχοκινητικές Διαταραχές και Εκπαίδευση, Διδακτική Μεθοδολογία Εκπαίδευσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Ψυχολογία Ανάγνωσης και Γραφής, Εξελικτικές Βάσεις της Ανθρώπινης Νοημοσύνης, Συγκριτική Θεώρηση της Εκπαίδευσης των Α.Μ.Ε.Α., Εργαστήριο Νοηματικής Γλώσσας, Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Ακοής.
Ελεύθερη Επιλογή.

6ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Βασική Νευροπαθολογία Γενετικών Συνδρόμων, Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Αυτισμό, Ψυχοδιαγνωστικά Μέσα, Αναπτυξιακές και Νευρολογικές Διαταραχές Λόγου, Μαθηματικά για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Εκπαίδευση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.
Υποχρεωτικό Μάθημα Επιλογής: Μαθησιακές Δυσκολίες II.
Ελεύθερη Επιλογή.
Βασική Νευροπαθολογία

7ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά μαθήματα: Πρακτική ΆσκησηI, Νέες Τεχνολογίες και Πολυμέσα στην Εκπαίδευση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Εκπαίδευση των Α.Μ.Ε.Α., Διαμόρφωση Ταυτότητας στα Α.Μ.Ε.Α., Κριτικές Προσεγγίσεις Διδακτικών Προγραμμάτων για Α.Μ.Ε.Α., Φωνολογική Ανάπτυξη και Φωνολογικές Διαταραχές.
Πτυχιακή Εργασία( ή μάθημα ΥΕ Κατεύθυνσης).
Ελεύθερη Επιλογή.



8ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικό Μάθημα: Πρακτική Άσκηση II
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Κοινωνική Πολιτική για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Επιστημονική Γνώση και Εγκέφαλος, Συνεκπαίδευση Παιδιών με ή χωρίς Ειδικές Ανάγκες, Εκπαίδευση Ατόμων με σοβαρές Αναπηρίες, Δυσλεξία: διάγνωση και Αντιμετώπιση.
Πτυχιακή Εργασία ( ή μάθημα ΥΕ κατεύθυνσης).
Ελεύθερη Επιλογή.


Κατεύθυνση ΕΚΠ – Συνεχής Εκπαίδευση

5ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Κοινωνική Πολιτική και δια Βίου Μάθηση, Οργάνωση και Διοίκηση Φορέων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγραμμάτων Συνεχούς Εκπαίδευσης, Ψυχολογική Ανάπτυξη Ενηλίκων, Διδακτική Μεθοδολογία της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Κοινωνιολογία των Μειονοτικών Ομάδων, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Συγκριτική θεώρηση της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.
Ελεύθερη Επιλογή.

6ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτών Ενηλίκων.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Οικονομία, Απασχόληση και Εκπαίδευση, Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις, Αναλφαβητισμός – Αναλφαβητισμός: Ιστορική και Συγκριτική Προσέγγιση, Παιδαγωγική του Ελεύθερου Χρόνου, Ψυχολογικές Προϋποθέσεις της Μάθησης Ενηλίκων, Οργανωτική Ψυχολογία.
Ελεύθερη Επιλογή.

7ο Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα: Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Πρακτική Άσκηση I, Νέες Τεχνολογίες και Μάθηση από Απόσταση.
Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής: Εργασιακές Σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Επαγγελματική Κατάρτιση Στελεχών Επιχειρήσεων, Ο Ρόλος και το Έργο των Διεθνών Οργανισμών στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, Πτυχιακή Εργασία ( ή Μάθημα ΥΕ Κατεύθυνσης).
Ελεύθερη Επιλογή.

8ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα: Τα Μαθηματικά ως Αντικείμενο της δια Βίου Εκπαίδευσης, Πρακτική Άσκηση II.
Μαθήματα Επιλογής: Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων(ΥΕ), Εκπαίδευση Ενηλίκων για Ειδικές ομάδες(ΥΕ), Πτυχιακή Εργασία ( ή Μάθημα ΥΕ Κατεύθυνσης).
Ελεύθερη Επιλογή.
Εκπαιδευτικές προοπτικές:

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Συνεχούς Εκπαίδευσης θα μπορούν να απασχοληθούν:

1. Σε οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό καθώς και με την οικονομική (επαγγελματική) και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

2. Σε βιομηχανίες και στο δημόσιο με την ανάληψη μελετών και εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση.

3. Σε επιχειρήσεις ως στελεχικό δυναμικό που είναι απαραίτητο στον νευραλγικό τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης ενηλίκων, ιδιαίτερα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών.

4. Σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων που ανήκουν στην ομάδα των λειτουργικά αναλφάβητων.

5. Σε προγράμματα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας σε ενηλίκους άλλων χωρών.

Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ως εξειδικευμένοι εκπαιδευτές στην ειδική αγωγή, καθώς επίσης σε αντίστοιχες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, π.χ. σε σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, δημοτικά και νομαρχιακά κέντρα ψυχοεκπαιδευτικής υποστήριξης

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.uom.gr/index.php?tmima=7&categorymenu=2
 
επιστροφή